Promovisane psihobiografije cara Dušana i vojvode Živojina Mišića

Srna
Promovisane psihobiografije cara Dušana i vojvode Živojina Mišića

HAN PIJESAK - U Domu kulture na Han Pijesku predstavljene su dvije knjige psihijatra i psihoterapeuta Aleksandara Misojčića - "Grad" i "Čovek po meri šinjela", koje su psihobiografije dvije velike istorijske ličnosti, cara Dušana i vojvode Živojina Mišića.

"Razgovor o knjigama" su u okviru sinoćnje književne večeri vodili Misojčić, novinarka i voditeljka Tanja Peternek Aleksić i neuropsihijatar Časlav Hadži Nikolić.

Aleksićeva je rekla novinarima da ove dvije knjige govore o ljudima koji, iako su bili veliki, nisu bili lišeni emocija i govorili su o svojoj zemlji na najbolji mogući način.

- Mi smo ušli u nekakvo vreme u kojem je nekako sramota govoriti o dobroti, o njenom širenju, o plemenitosti. Zatrpani smo lošim primerima, crnim hronikama, nekim sadržajima televizijskim koji nisu primereni - naglasila je Aleksićeva i istakla da ovakve večeri govore o povratku pravim vrijednostima.

Aleksićeva, koja kao novinar i autor emisije "TV lica - kao sav normalan svet" već više od 30 godina, između ostalog, radi i promocije, navela je da je sinoćnja promocija na Han Pijesku bila, kao i sama čitalačka publika, potpuno posebna.

- Posebna zbog toga što je sa ogromnom pažnjom, interesovanjem, ali i nekakvim jedinstvom, koje je bilo karakteristično, slušala priče o caru Dušanu i Živojinu Mišiću i navela psihijatra i psihoterapeuta da govori o emocijama, empatiji, ljubavi, domovini, patriotizmu i svim tim važnim i lepim stvarima koje su ponekada skrajnute - rekla je Aleksićeva.

Aleksićeva je ocijenila da dolazak na Han Pijesak, poziv iz Javne ustanove Centar za omladinu i sport "Pogled", te sve zajedno tumači kao znak da priče o Živojinu Mišiću i caru Dušanu treba ispričati na različitim mjestima, pred brojnim ili manje brojnim auditorijumom, ali pred svim ljudima koji osjećaju da su emocije nešto ključno u njihovom životu.

Misojčić je rekao novinarima da je sa zadovoljstvom bio gost hanpjesačkog Centra za omladinu i sport i promovisao svoje dvije knjige - psihobiografije dvije velike istorijske ličnosti iz srpske prošlosti.

On je podsjetio da vojvoda Mišić iza sebe ostavio knjigu "Moje uspomene", koja je dragocjeno autobiografsko djelo. On je rekao da je njegovo lično uvjerenje da je Živojin Mišić najverovatnije najveći vojnik koga je srpski narod u svojoj istoriji imao.

Kada je riječ o knjizi "Grad" i caru Dušanu, Misojčić je naveo da se za tu temu opredijelio našavši u jednoj od istorijskih knjiga rečenicu "da je to bio period malodušnosti srpskog cara", što mu je kao psihoterapeutu zaparalo uši, te je to bio povod da se počne baviti privatnim životom cara Dušana.

Gosti književne večeri na Han Pijesku uručili su dva paketa knjiga Izdavačke kuće "Cepterov svet knjige" /Zepter Book Njorld/ Narodnoj biblioteci "Branko Čučak" kao poklon za 100 godina postojanja ove ustanove kulture.

Direktor ove biblioteke Ozrenka Đurić Radulović izjavila je Srni da je ovo vrijedan poklon jer je riječ o izuzetno interesantnim knjigama koje će posebno interesovati njihove čitaoce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana