Promovisana monografija Druge oklopne brigade

Srna
Foto: Srna

BANjALUKA - U Banjaluci je večeras održana promocija monografije Druge oklopne brigade Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS), čiji su autori više starješina ove jedinice odlikovane Medaljom Petra Mrkonjića, u kojoj je sublimirano sve ono što je brigada radila tokom rata u borbi za slobodu srpskog naroda i stvaranju Srpske.

Penzionisani pukovnik VRS i jedan od komandanata ove jedinice Miko Škorić rekao je novinarima da je ova brigada nastala od tri cjeline - od Školskog centra oklopnih jedinica, Nastavnog centra za obuku vozača i vojnog poligona „Manjača“, te da je kao novoformirana dobila zadatak izvođenja borbenih dejstava u sklopu akcije „Koridor 92“.

On je naveo da je nakon oslobođenja Broda brigada dodjeljena u zonu odgovornosti operativne grupe Doboj, gdje se završava i formiranje Druge oklopne brigade, koja će dejstvovati na širokom područiju od Trebave, dobojskog dijela Ozrena, Teslića, do planine Vučijak.

„Kad god je bila jača neprijateljska ofanziva tu su se pojavljivali tenkovi ove brigade, dijelovi njenih jedinica, sa uspješnim rješavanjem zadataka. Tako smo postali brigada od povjerenja“, naglasio je Škorić.

On je naveo da tokom rata iz sastava ove brigade poginulo 85 boraca, jedan se vodi kao nestao, dok je njih 345 teže ili lakše ranjeno.

Viktor Nuždić, vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, koji je izdavač ove monografije, rekao je da je ovo značajno djelo za kulturu pamćenja i da je važnost ove monografije u tome što će buduće generacije moći saznati istinu o herojstvu VRS.

On je naveo da se Centar u proteklih 10 godina aktivno bavi izdavačkom djelatnošću, gdje je fokus na žrtvama Odbrambeno otadžbinskog rata i na herojstvu pripadnika VRS, dodajući da ova monografija ima više od 400 stranice, a njeni autori su 10 oficira, nekadaših starješina te brigade.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana