Promovisana knjiga Jove Tadića u Modriči: Kako je Služba krojila naše sudbine

GS
Promovisana knjiga Jove Tadića u Modriči: Kako je Služba krojila naše sudbine

MODRIČA - Knjiga „Zarobljenik tajne službe“ autora Jove Tadića predstavljena je u Modriči. Kako je rečeno tokom promocije, knjiga govori o "jednoj visokopatriotskoj državnoj službi", i njenim dobro čuvanim tajnama.

Prema riječima autora, knjiga je napisana na bazi istinitih događaja, koji su svojevremeno ostavili duboke tragove.

- Moj cilj je da ovom knjigom ukažem na dvije činjenice: da tajne službe postoje i da službu službom čine ljudi - odabrani, požrtvovani, hrabri i odgovorni. Svojim djelovanjem tajne službe utiču na našu svakodnevnicu, a nekada su u pitanju i sudbine naroda i država. Akcenat je na tome da služba radi sa ljudima i o ljudima - istakao je Jovo Tadić, prenosi Radio Modriča.

Recezenti knjige su profesor dr Dragomir Keserović i profesor dr Dragomir Vuković, a o knjizi je govorio i modrički književnik Marko Raulić.

- U knjizi se može naći puno toga iz operativnog rada Službe. Nije isto znati metode, sredstva, odobrenja i ostalo, kao naći se u situaciji koja je nepredvidiva, a autor je na jedan upečatljiv i pouzdan način opisao kako se u takvim situacijma snalazio, pa nekada i izvlačila živa glava. U svom pisanju Jovo je ostao kod svojih ključnih konstatacija, bez obzira što bi one mogle izazvati kontroverze, te je na izuzetan način opisao kako rad u Službi utiče na privatan život jednog operativca - rekao je Keserević.

Jovo Tadić rođen je 1942. godine u Novom Gradu. Od 1969. godine radio je u Ministarstvu unutrašnjih poslova BiH na operativnim poslovima u Centru službe državne bezbjednosti Doboj, detašman Modriča. Godine 1970. preuzima dužnost šefa odjeljenja Centra, a 1975. je unaprijeđen kao viši inspektor u kontraobaveštajnom sektoru Službe RSUP SR BiH i kasnije postaje njen načelnik. Od 1982. godine šef je Kabineta republičkog sekretara za unutrašnje poslove, a od 1985. zamjenik podsekretara za SDB RSUP SRBiH, gdje ostaje do 1989.godine, kada se penzioniše na sopstveni zahtjev.

Objavio je i knjigu "Od Feniksa preko Raduše do beogradskog vodovoda" o kojoj je "Glas" sredinom prošle godine objavio mini-feljton.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana