Promovisana knjiga "Oslonac srpski" Đorđa Vukovića : Posveta našim moralnim vertikalama

Ž.M.
Promovisana knjiga "Oslonac srpski" Đorđa Vukovića : Posveta našim moralnim vertikalama

BANjALUKA - Knjiga "Oslonac srpski" autora profesora Đorđa Vukovića plastičan je prikaz ličnosti iz proteklih 150 godina srpske istorije koje su dokaz da su na našoj društveno-političkoj sceni postojali ljudi koje s pravom možemo nazvati moralnim vertikalama.

Poručeno je ovo preksinoć u Banjaluci na promociji ovog djela u prepunoj vijećnici Banskog dvora. O knjizi su, uz autora, govorili i izdavač Nenad Novaković, univerzitetski profesori Borivoje Milošević i Vlade Simović, a posebni gosti bili su članovi hora "Sveti Platon banjalučki" koji su izveli pjesmu "Vostani Serbie" i glumac Ljubiša Savanović koji je recitovao pjesmu "Moj dobri rode" Jovana Dučića.

U knjizi su obrađeni životi i karijere više od 15 važnih ličnosti iz srpske kulturne i političke istorije, od Ljube Davidovića, preko Marka Miljanova, Svetozara Markovića i Svetozara Miletića, sve do Nikole Koljevića i Predraga Guge Lazarevića, najpoznatijih banjalučkih intelektualaca novog doba.

U djelu pisanom pitkim, žurnalističkim stilom, kroz prizmu najsvjetlijih likova iz naše istorije povučena je i efektna paralela s današnjim događajima i ličnostima, postavljeno niz pitanja i dilema, ali i dati brojni odgovori.

Na naslovnoj strani knjige su fotografije Njegoševe kapele na Lovćenu, spomenika kosovskim junacima na Gazimestanu i manastira Ostrog koje je autor označio kao tri lansirne rampe našeg nacionalnog duha.

Knjiga je objavljena 30 godina nakon što je Vuković, koji je redovni profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci, objavio svoje prvo djelo, knjigu poezije "Neko tebi sličan". U međuvremenu je objavio više knjiga poezije, ogleda, komentara i kolumni te naučno-istraživačkih radova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana