Promovisana knjiga o najvećem srpskom obavještajcu

Srna
Foto: Srna

BEOGRAD - U Beogradu je promovisana knjiga “Jovan Milanović - najveći srpski obavještajac”, prva detaljna i sveobuhvatna studija o obavještajnoj operaciji koju je u sjedištu NATO-a u Briselu izveo srpski general Jovan Milanović, otkrivši planove za NATO agresiju na tadašnju SR Jugoslaviju, što je izazvalo jednu od tri najveće obavještajne afere u NATO-u.

Autori knjige, penzionisani generali Ljuban Karan i Ilija Kajtez, opisali su izuzetan i nestvaran operativni podvig srpskog obavještajca u sjedištu NATO-a u Briselu koji je u potpunosti poremetio planove zapadne vojne alijanse i odgodio agresiju na SR Jugoslaviju za skoro pola godine, što je omogućilo da se sačuvaju brojni životi i resursi SR Jugoslavije.

Direktor Vojno-obaveštajne agencije Zoran Stojković rekao je da je zadatak ove agencije bio tada, ali i sada, da obezbijedi sve informacije o opasnostima koje prijete Srbiji, te da se ni danas situacija nije mnogo promijenila i da iste opasnosti i dalje postoje u različitim oblicima.

“Naš zadatak je složen i težak, radimo tajno u uglavnom neprijateljskom okruženju. Naš koncept vojne neutralnosti je težak, pa nas i na Istoku i na Zapadu gledaju sa podozrenjem, tako da našem rukovodstvu nije lako da vodi zemlju”, naveo je Stojković i dodao da je nakon štampanja ove knjige porastao patriotizam i interesovanje mladih u Srbiji za rad u ovoj obavještajnoj agenciji.

Recenzent knjige, pukovnik u penziji Milan Mijalkovski, rekao je da je ovo epohalno đelo, dokument o istoriji srpskog naroda koji se suočavao sa prijetnjom uništenja, a nosioci te ideje su bili NATO i islamski faktor “Al kaida” sa svojim izvođačima na terenu, komšijama Srbije.

Mijalkovski je dodao da su kontraobavještajci NATO-a uspjeli da otkriju samo jedan izvor koji je dostavljao informacije generalu Milanoviću i to francuskog generala Pjer Anri Binela, koji je sam priznao, dok samog Milanovića, koji je ostvario obavještajni prodor u sam vrh NATO-a, nisu uspjeli da otkriju.

Jedan od autora pukovnik u penziji Ilija Kajtez rekao je da treba imati u vidu da su Srbi najvažniju bitku u globalizmu i nepravednom svijetu vodili za sopstveni identitet i slobodu, za srpsko ime, tradiciju, vjeru, manastire, pismo i jezik.

Kajtez je rekao da je general Milanović istorijska ličnost, te da se u srpskoj vojnoj strukturi takvima mogu nazvati još major Milan Tepić /koji je digao u vazduh kasarnu u Bjelovaru u Hrvatskoj/, pukovnik Milenko Pavlović /srpski pilot u neravnopravnoj borbi protiv NATO-a/, te haški sužnji generali Ratko Mladić, Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević i drugi.

“Oni koji vladaju u Srbiji i Republici Srpskoj treba da odlikuju ove div-junake, da ne gledamo u Brisel, nego u Gospoda, da dobiju ulice, škole, vojne jedinice da se nazovu po njima. Takođe, treba da vlasti razmisle da uvedu orden narodnog heroja večne Srbije”, naglasio je Kajtez.

On je rekao da knjiga sadrži genezu početka raspada NATO-a kojem, kako je naveo, nema spasa, kao i da je NATO agresija na Republiku Srpsku devedesetih godina bio početak kraja unipolarnog svijeta.

Junak knjige i srpski obavještajac general u penziji Jovan Milanović opisao je na promociji kako je dolazio do informacija i planova NATO-a u sjedištu ove alijanse, te rekao da se još ranije zaključilo da će NATO krenuti preko Drine, na Srbiju, a cilj mu je Istok i Kina.

On je podsjetio i da je saznao za odluku da Republika Srpska bude bombardovana kao odmazda za zarobljene pripadnike Unprofora prvobitno u maju 1995. godine, što je dovelo do prolongiranja bombardovanja za avgust iste godine.

“Ja sam javio Beogradu za tu odluku u maju, a oni rukovodstvu Republike Srpske. General Mladić je obavestio javnost o tome i već tokom noći agresija je zaustavljena, a Srpska tada spasena”, rekao je Milanović, podsjetivši da je do bombardovanja došlo kasnije u avgustu.

Milanović je opisao i kako je dolazio do informacija o planovima za agresiju NATO-a na SR Jugoslaviju, o postojanju tri faze vojne agresije, kao i korištenju lažne mape sa navodno uništenim albanskim selima od srpskih snaga.

On je naveo da je saznao i da će za podmetnuti “slučaj Račak” /navodno strijeljanje Albanaca/ biti korišten model “Markale” - eksplozije na sarajevskoj pijaci za vrijeme rata u BiH, kao i da je eksperiment za Markale izveden na američkom poligonu korštenjem maketa i ambijenta pijace kao u Sarajevu.

Napomenuvši da poznaje pijacu Markale, jer je više od tri godine živio u Sarajevu, Milanović je rekao da je priprema za Markale izvedena blizu Vašingtona, u mjestu Aleksandrija, a pripreme su izveli specijalci američke CIA i oficiri muslimanske vojske iz BiH.

Milanović je naveo da je u Briselu mnoge informacije dobijao usmeno, a neke i u vidu dokumenata, te da je ispoštovao svoj izvor francuskog generala Binela koji mu je predao planove NATO agresije na SR Jugoslaviju, tako što nije prenio frekvencije francuske avijacije.

On je rekao da su Binelu sudili, stavili ga u ćeliju sa homoseksualcima i da je preživio maltretiranje, ali da je rekao da mu nije žao što je Srbima dao planove, te opisao kako se vratio u Srbiju i da je i iz Srbije saznao datum NATO agresije - 24. mart 1999. godine kada mu je iz NATO sjedišta prenesena šifra “obuj čizme”.

Milanović je ukazao i na tadašnje napise iz zapadne štampe koja nije znala ko je srpski špijun u sjedištu NATO-a, upoređivali su ga sa DŽemsom Bondom, pa su čak navodili da Jovan Milanović ne postoji, kao i da je proglašen personom non grata na Zapadu.

Recenzent knjige, penzionisani general Branko Krga rekao je da je general Milovanović svojom obavještajnom đelatnošću u Briselu stavljao glavu tamo gdje drugi nisu smjeli nogu, te da je slao rukovodstvu u Beogradu informacije od suštinske važnosti za bezbjednost Srbije o načinu NATO dejstava, vrsti naoružanja i ciljevima agresije.

Recenzent bivši diplomata Živadin Jovanović rekao je da ova knjiga piše o nemogućoj misiji koja je obavljena u nemogućim okolnostima, te da je velika zasluga Milanovića to što je Srbija i SR Jugoslavija spremno dočekala NATO napad i time izbjegla veće žrtve i razaranja.

“Obezbedio je najvrednije informacije koje su državi bile potrebne, ali je i izgradio mostove koji su ostali celoj našoj naciji”, naglasio je Jovanović.

O važnosti dostavljenih informacija govorio je i general-major u penziji, bivši komandant raketnih jedinica Miloš Đošan koji je rekao da su te informacije pomogle da se srpska vojna oprema izmjesti, te naveo da “ko vlada nebom, vlada i zemljom”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana