Promovisana knjiga "Ničiji vojnici", dokument za Tužilaštvo

Srna
Foto: srna

BRČKO - U Brčkom je promovisana knjiga Željka Pantelića "Ničiji vojnici", koja govori o stradanju vojnika u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu i predstavlja svojevrstan dokument za Tužilaštvo BiH, a njena osnovna poruka je da naraštaje treba učiti istini.

Pantelić, major u penziji, rekao je da je ovo najdetaljnija knjiga što se tiče opisa zločina počinjenih u Dobrovoljačkoj ulici i da su neke izjave sada prvi put dostupne javnosti. Njena osnovna poruka je, kaže, da naraštaje treba učiti istini i ne trošiti snagu na demantovanje muslimanskih laži.

Pantelić je napomenuo da je knjigu pisao sedam godina na osnovu sjećanja preživjelih i dokumentacije o slučaju Dobrovoljačka koju je dobio od Centra za istraživanje ratnih zločina.

"Trudio sam se da sve ispričam iz prve ruke, na osnovu svjedočenja preživjelih iz Dobrovoljačke ulice", rekao je Pantelić.

Organizator promocije, održane u Kulturno-administrativnom centru "Patrijarh srpski Pavle", je Srpski književni krug Brčko koji |eluje pri Srpskom prosvjetnom i kulturnom društvu „Prosvjeta“ Brčko. Član Kruga Đorđe Krstić rekao je da je ideja za promociju ovog |ela nastala spontano, a cilj joj je bio da se publika u Brčkom i šire upozna o stvarnim događajima koji su se dešavali u Dobrovoljačkoj ulici uz niz detalja koji su u knjizi prvi put otkriveni javnosti.

"U knjizi imate događaje iz dana u dan, imena i prezimena poginulih i ranjenih, faksimile i dokumente i ova knjiga je svojevrstan dokument za Tužilaštvo", istakao je Krstić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana