Promovisana dva nova izdanja "Veritasa"

Srna
Promovisana dva nova izdanja "Veritasa"

BEOGRAD - Dokumentaciono-informacioni centar "Veritas" danas je u prepunoj sali "Borislav Pekić" na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu predstavio deseto izdanje "Hronike prognanih Krajišnika" i knjigu "Procesuiranje ratnih zločina počinjenih tokom rata u Hrvatskoj 1991-1995".

U Beogradu predstavio deseto izdanje "Hronike prognanih Krajišnika" i knjigu "Procesuiranje ratnih zločina počinjenih tokom rata u Hrvatskoj 1991-1995".

"Hronika prognanih Krajišnika" predstavlja kompilaciju tekstova koje je direktor "Veritasa" objavljivao u posljednje dvije godine u "Politici", kao i dva priloga iz magazina Advokatske komore Srbije "Branič" koji je objavio obraćanje Štrpca pred Generalnom skupštinom UN u kom je on kritikovao rad međunarodnih sudova.

"Hronika" sadrži i njeegov duži referat sa Konferencije "Gdje su Srbi danas", koja je organizovana u februaru.

Štrbac je rekao Srni da se odgovor na to pitanje može dati u jednoj rečenici, a to je da su rasijani širom svijeta i da ih svuda ima, a da ih u Hrvatskoj ima u tragovima.

On je naveo da se na posljednjem popisu u Hrvatskoj 124.000 građana izjasnilo kao Srbi.

"To je u ukupnoj populaciji 3,2 odsto, ali se računa procenat od 3,8 miliona, a ne 4,8 miliona koliko ih je bilo 1991. godine kada je Srba bilo 12,2 odsto", pojasnio je on.

Štrbac je naglasio da su, kada je o procentima riječ, nekadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i njegov establišment propagirali da će srpsko pitanje kao remetalački faktor za svagda biti riješeno kada se svedu na tri i manje od tri procenta populacije.

"Od kada je Hrvatska ušla u EU, oni su ostali bez pola miliona Hrvata pa je manje milion stanovnika u Hrvatskoj 2021. godine nego 1991. godine. Eto, to im je borba dala i njihov domovinski rat. Unesrećio je i Srbe i Hrvate, osim 200 porodica bogatih", rekao je Štrbac.

Govoreći o knjizi "Procesuiranje ratnih zločina počinjenih tokom rata u Hrvatskoj 1991-1995", Štrbac je rekao da je to drugo i dopunjeno izdanje u kojem se po principu enciklopedije obrađuje 4.000 procesuiranih osoba za ratne zločine.

"To je posao koji radim od 1991. godine pa naovamo. Na kratkom prostoru se daje informacija o svakom čovjeku, kada je pokrenuta istraga, kada je podignuta optužnica, šta mu se stavlja na teret, kada je donesena presuda, kakva je presuda, kada je i gdje hapšen", rekao je on.

Štrbac je naveo da je "Veritas" prošle godine išao sa prvim izdanjem, ali da je tolika dinamika procesuiranje Srba po tom hrvatskom modelu da ga je to ponukalo da napiše knjigu da bi ona bila upozorenje i informacija onima koji su procesuirani.

"Da se ne začude kada ih uhapse negdje u svijetu gdje sada žive i kada ih izruče u Hrvatsku", rekao je on i dodao da su Hrvati od 1991. godine do danas napravili takozvani hrvatski model zaštite manjinskih prava u što se uklapa i ovo procesuiranje, što je "najperfidniji i ujedno najefikasniji način održavanja demografske ravnoteže koja je postignuta tokom rata".

"Sudski procesi su način da se nastavi tihi egzodus. Sve je legalno, sve je po Zakonu, a mnogo je efikasniji od pušaka i tenkova. Prijemčiviji je u svijetu. Svi kažu, izručićemo vas. Procesuiraju vas? Pa šta, idite tamo. Oni su demokratska država imaju sve usklađeno sa najvišim standardima. Ako niste krivi, oni će vas osloboditi i nadoknaditi štetu. Međutim, to je samo na papiru", rekao je Štrbac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana