Promocijom monografije “Silvana” počela “Prijedorska zima”

Srna
Foto: Srna

PRIJEDOR - Promocijom monografije “Silvana” autora Davora Vidakovića u gradskoj čitaonici u Prijedoru večeras je otvorena manifestacija “Prijedorska zima 2023”.

Riječ je o monografiji pjevačice narodnih pjesama Silvani Armenulić iz Doboja koja je poginula prije 47 godina u tragičnoj nesreći.

“O njoj je mnogo toga rečeno, nažalost, više od 70 odsto neistina, a grad Doboj je dao Silvani ulicu i inicirao još niz aktivnosti, a jedna od tih je izrada i ove monografije”, rekao je autor monografije Davor Vidaković.

On je dodao da je grad Doboj podržao projekat koji je krenuo zahvaljujući bivšem gradonačelniku Obrenu Petroviću.

“Monografija ima više od 500 stranica i objašnjava i prikazuje njen život od rođenja do tragične pogibije. Istraživanje je trajalo oko godinu i po dana i imali smo četrdesetak sagovornika, neku su željeli da ostanu anonimni, a neki su prihvatili da im se pomene ime”, rekao je Vidaković.

On je dodao da je tiraž monografije 1000 primjeraka, kao i da je knjiga urađena po visokim standardima sa ciljem da stigne u što više domova.

“Cilj je da ovo bude jedna velika pozitivna priča o Silvani koja se nikad nije odrekla Doboja u koji je rado dolazila i kada je bila velika zvijezda. I naš slijedeći korak biće otvaranje malog muzeja Silvaninog u Doboju i festival, ali sad je fokus na predstavljanju monogorafije u što više gradova”, istakao je Vidaković.

Direktor Narodne biblioteke u Doboju Lidija Žarić rekla je da je ova ustanova u okviru svoje izdavačke đelatnosti ove godine objavila dva kapitalna đela.

“Jedno je monografija Srpskog crkvenog pjevačkog društva ’Bogoljublje’ o posljednjih 10 godina rada ovog hora, a druga je monografija ž Silvana’ i obje govore o kulturi grada Doboja sa dvije različite strane”, istakla je Žarićeva.

Ona je dodala da je autor Davor Vidaković monografijom “Silvana” napravio priču o ženi koja je Dobojka i koja je označila jednu epohu bivše države kao kultni pjevač i kao neko ko je u to vrijeme bio toliko poznat da se i danas prepoznaju njene pjesme, iako je toliko vremena prošlo od njene smrti.

Žarićeva je istakla da je potvrda kvaliteta monografije stigla na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu, gđe je knjiga dobila veliku pažnju i time potvrdu opravdanosti njenog pojavljivanja u javnosti.

“Veliko je interesovanje ljudi svih uzrasta koji su željeli da čuju nešto o ovoj Dobojki koja je označila kulturni, muzički život naše zemlje decenijama. Silvana je na ovaj način dobila spomenik u svom gradu”, istakla je Žarićeva.

Direktor Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije” u Prijedoru Gordana Vila izjavila je da je ovo bilo književno-muzičko veče i svojevsrtan spektakl za početak “Prijedorske zime 2023”.

U muzičkom dijelu programa učestvovali su orkestar Stefana Miloševića i vokalni solista Tamara Ćirić. Prijedorska zima nastavlja se u četvrtak, 14. decembra, kada će u gradskoj čitaonici biti održana radionica izrade novogodišnjih čestitki za najmlađe školskog uzrasta pod nazivom “Čestitke nisu zaboravljene”. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana