Promocija knjige “Zaštitni puk Glavnog štaba VRS: (1992-1995)”: Čuvanje uspomene na jednu od najboljih jedinica

V.Z.
Promocija knjige “Zaštitni puk Glavnog štaba VRS: (1992-1995)”: Čuvanje uspomene na jednu od najboljih jedinica

BANjALUKA - Stvaranje Republike Srpske zaslužuje mnogo bolju i obimniju naučnu obradu nego što je ona bila do sada, jer je broj ozbiljnih naučnih djela o tom herojskom dobu srpske istorije, zasnovanih na izvorima prvog reda i napisanih u skladu sa metodologijom savremene istorije, nedopustivo mali.

Navodi se ovo u predgovoru knjige “Zaštitni puk Glavnog štaba Vojske Republike Srpske: (1992-1995)”, autora istoričara Gorana Latinovića, čija će promocija biti održana 14. maja u prostorijama Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske u 18 časova. 

Prema riječima Latinovića knjiga o 65. zaštitnom motorizovanom puku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske predstavlja samo kamičak u mozaiku o istoriji Republike Srpske, koji bi tek trebalo da bude sklopljen. 

Kako je pojasnio, ideja za knjigu rođena je krajem 2021. tokom razgovora sa Zoranom Benakom, Draganom Nežićem i Bogdanom Stanićem iz Udruženja “65. zaštitni motorizovani puk Glavnog štaba Vojske Republike Srpske”. 

- Bio je potreban mukotrpan rad da bi knjiga bila napisana i stavljena na sud javnosti. Izražavam nadu da će taj sud biti blag, s obzirom na sve poteškoće sa kojima sam se suočavao tokom prikupljanja izvora, njihove obrade i pisanja teksta. Čitalac, posebno onaj koji je kao borac Zaštitnog puka, dao svoju ličnu žrtvu i prošao kroz “sito i rešeto”, koje učešće u ratu neminovno donosi, trebalo bi da ima u vidu da nije bilo moguće opisati sve događaje i pomenuti sve učesnike, jer je svaki istoriografski rad ograničen stepenom sačuvanosti i dostupnosti istorijskih izvora. Neka ova knjiga bude doprinos čuvanju uspomene na jednu od najboljih jedinica Vojske Republike Srpske i podstrek daljem izučavanju tog herojskog doba srpske istorije - istakao je Latinović iza čije je knjige, kao izdavač stao Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica i Udruženje “65. zaštitni motorizovani puk Glavnog štaba Vojske Republike Srpske”. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana