Promocija knjige "Diplomatija Hrvoja Vukčića Hrvatinića" 23. oktobra

M.L.R.
Promocija knjige "Diplomatija Hrvoja Vukčića Hrvatinića" 23. oktobra

BANjALUKA - Naučna monografija "Diplomatija Hrvoja Vukčića Hrvatinića" profesora Aranđela Smiljanića biće predstavljena 23. oktobra u čitaonici Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

Promociju koja je zakazana za 16:30 časova organizuje Institut za humanističke i društvene nauke Filozofskog fakulteta, a o knjizi će uz autora govoriti i profesori Aleksandra Kostadinović-Račić i Boris Babić.

- Naučna monografija „Diplomatija Hrvoja Vukčića Hrvatinića“ predstavlja originalan istraživački rad koji se odnosi na diplomatsko-političke teme poznog srednjeg vijeka, prije svega iz oblasti istorije srednjovjekovne bosanske države. Ova knjiga je nastala kao produžetak dugogodišnjeg istraživačkog rada profesora Smiljanića koji je započet njegovom disertacijom „Diplomatija oblasnih gospodara u Bosni“, odbranjenom na Filozofskom fakultetu u Banjoj Luci 2013. godine, a dvije godine kasnije objavljenoj pod nazivom „Ljudi iz sjenke - diplomati oblasnih gospodara u Bosni“ - naveli su iz Instituta.

Izdavači naučne monografije su Arhiv RS i Udruženje arhivskih radnika RS, dok su recenzenti profesori Marko Šuica i Snežana Božanić.

Smiljanić je redovni profesor na Katedri za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci. Oblast njegovog užeg naučnog interesovanja je istorija srednjeg vijeka sa posebnim akcentom na diplomatske aktivnosti oblasnih gospodara. Do sada je objavio pet monografija i više desetina naučnih i stručnih radova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana