Promocija „Grafika o velikanima“ u Banjaluci: U čast Tesle, Milankovića, Šumanovića…

GS
Promocija „Grafika o velikanima“ u Banjaluci: U čast Tesle, Milankovića, Šumanovića…

BANjALUKA – U organizaciji "Službenog glasnika Republike Srpske" u Banjaluci je održana promocija "Grafika o velikanima srpske nauke i umjetnosti", s ciljem da se predstave grafike najistaknutijih srpskih umova, među kojima su Nikola Tesla, Milutin Milanković, Stevan Mokranjac, Sava Šumanović, Nadežda Petrović i mnogi drugi.

Vršilac dužnosti direktora "Službenog glasnika" Miloš Lukić rekao je da srpski velikani zaslužuju pažnju i da je važno da se mladim generacijama usadi svijest o tome kojem narodu pripadaju.

On je istakao da ima ukupno 36 odabranih grafika koje dokazuju da je srpski narod jedinstven i nedjeljiv.

Lukić je naveo da se lako prihvata teza da su Srbi mali narod, a toliko poznatih velikana imaju iza kojih su ostala velika djela.

Prema njegovim riječima, ovim projektima pokazuje se vjera u Republiku Srpsku i Srbiju.

Grafike su osmišljene za izlaganje u školama, akademijama i univerzitetima s namjerom da mlade generacije bolje upoznaju značaj i doprinos srpskih intelektualaca i bogatu kulturnu i naučnu baštinu srpskog naroda.

Grafike će biti dostavljene svim osnovnim školama uz podršku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i dva "Službena glasnika".

Direktor "Službenog glasnika Srbije" Mladen Šarčević je rekao da je današnja promocija "Grafika o velikanima srpske nauke i umjetnosti" u Banjaluci pokazatelj bratske saradnje sa Republikom Srpskom.

Šarčević je istakao da je grafika savremena forma koju će djeca lako prepoznati, kao i ustanove.

On je naglasio da je zastupljeno više tema, te da je grafika priča koja nema kraja.

-Srpski narod je veliki narod i uvijek se mora povezivati kroz slične projekte - rekao je Šarčević.

Šarčević je dodao da je potrebno srpsko visoko obrazovanje podići na viši nivo kako to radi Mađarska i neke druge zemlje.

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović je na promociji "Grafika o velikanima srpske nauke i umjetnosti" u Banjaluci čestitala na tako velikom poduhvatu, te istakla da srpski narod dokazuje da nema malih naroda.

Cvijanovićeva je rekla da saradnja "Službenih glasnika" Republike Srpske i Srbije predstavlja dodatni doprinos i da imati realizaciju ovakvih zajedničkih priča predstavlja iskorak, te da joj je zadovoljstvo kada prisustvuje sličnim događajima.

Kada Srpska i Srbija rade zajedno, kaže Cvijanovićeva, to predstavlja nešto posebno i da se na taj način ohrabruju buduće generacije.

Ona je navela da se grafika bavi velikanima i da će to biti povezano sa modernim tehnologijama što će biti pristupačnije djeci.

-Ponosna sam kad vidim predanost ljudi u našim institucijama koji se bave ovim -  istakla je Cvijanovićeva.

Ona kaže da je grafika velikana zajedničko nacionalno blago na koje svi treba biti ponosni.

-To je snaga što danas kroz politički i institucionali rad rade naše institucije u Srpskoj i Srbiji - , rekla je Cvijanovićeva i dodao da je potrebna vjera u sebe, jer srpski narod ima resurse i potencijal. /

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana