"Progresus": U Banjaluci predstavljen novi javni poziv poljoprivrednicima

GS
Foto: Rtrs

Predstavnici Fondacije za održivi razvoj "Progresus" predstavili su danas u Banjaluci novi javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za nabavku mehanizacije, opreme i alata mađarske proizvodnje u okviru projekta podrške Vlade Mađarske poljoprivrednicima u Srpskoj.

Subvencija Vlada Mađarske po korisniku je maksimalno 25.000 evra ili do 70 odsto vrijednosti nabavljene mašine ili priključka.

Direktor Fondacije "Progresus" Andrea Jaglica izjavila je da je veće interesovanje u odnosu na prethodni javni poziv, kao i da banjalučka regija predstavlja značajnu ciljnu grupu kada je riječ o poljoprivredi.

Ona je naglasila da Fondacija nudi sve ono što je potrebno za poljoprivrednu proizvodnju i preradu, a proizvedeno je u Mađarskoj.

- Finansiraćemo sve što ima smisla i što je dobro popunjena aplikacija sa proceduralno-formalno i pravno ispunjenim uslovima, te dobro objašnjen projektni zadatak - rekla je Jaglica.

Ona kaže da je ponuda mehanizacije, opreme i alata daleko veća nego u prethodnom javnom pozivu koji je sada proširen i na preradu, te su u ponudi mašine za preradu voća i povrća, mesa, vina i piva.

Prijave poljoprivrednika za novi javni poziv počele su 14. avgusta i trajaće do 14. oktobra.

Iz Fondacije je saopšteno da je sa petkom, 8. septembra uplaćen gotovo kompletan iznos podsticaja, odnosno 98,5 odsto sredstava za mašine, opremu i alate koje su poručili poljoprivrednici.

Pomoć poljoprivrednicima u Republici Srpskoj dogovorili su 2021. godine premijer Mađarske Viktor Orban i tadašnji srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Prezentacija će sutra biti održana u Omladinskom domu u Donjoj Previji u opštini Ribnik, a potom u skupštinskoj sali u Mrkonjić Gradu, te u kino sali Doma kulture u Šipovu.

U srijedu javni poziv će biti predstavljen u skupštinskoj sali u Brodu, i u SKC u Modriči.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana