Programima na engleskom i ruskom mame strane studente

Anita Janković Rečević
Programima na engleskom i ruskom mame strane studente

BANjALUKA - Visokoškolske ustanove u Srpskoj ubrzano se pripremaju za narednu akademsku godinu i već su kreirale upisne kvote, mahom na prošlogodišnjem nivou, a koliko upražnjenih mjesta će zaista ponuditi svršenim srednjoškolcima, koji će na provjeru znanja krajem juna, odlučiće Vlada RS i resorno ministarstvo.

Univerzitet u Banjaluci juče je saopštio da će konkurs za upis nove generacije studenata biti objavljen 7. juna, a polaganje prijemnih ispita za prvi ciklus studija na svim fakultetima zakazano je za 26. jun.

- Prijem dokumenata za upis studenata u akademskoj 2023/2024. godini biće od 19. do 23. juna, a upis primljenih kandidata od 3. do 7. jula. Konkurs za upis u drugom upisnom roku biće objavljen 16. avgusta, prijemni ispiti 4. septembra, a upis primljenih brucoša od 11. do 15. septembra - saopšteno je iz banjalučkog Univerziteta.

Dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci Ranko Škrbić kaže za “Glas” da su plan upisa za narednu akademsku godinu dostavili Univerzitetu te da su zadržali upisne kvote na nivou prošlogodišnjih.

- Novina je što ćemo ove godine, zbog velike zainteresovanosti studenata iz inostranstva, proširiti broj studijskih programa na kojima će nastava biti izvođena na engleskom jeziku. Lani smo uveli studiji medicine, a od oktobra planiramo i farmaciju i dentalnu medicinu - rekao je Škrbić.

Banjalučki Fakultet za bezbjednost nauka planira u novoj školskoj godini da upiše 130 brucoša, od čega 120 redovnih i deset vanrednih.

- Te kvote su identične lanjskim, s tim da smo prošle godine tražili proširenje liste zbog velike zainteresovanosti i odobren nam je upis 150 brucoša. Očekujem da će slična situacija biti i ove godine, ali nismo željeli da budemo preambiciozni i tražimo više mjesta. Mogućnost proširenja liste ne isključujemo ako bude dosta interesovanja i dobrih kandidata - rekao je dekan ove visokoškolske ustanove Predrag Ćeranić.

On je dodao da im je juče iz resornog ministarstva stigla dozvola za izvođenje novog studijskog programa bezbjednost i kriminalistika koji će biti organizovan od oktobra na drugom ciklusu studija.

- Do sada smo imali master studijski program upravljanje rizicima prirodnih katastrofa, ali ovo je nešto što smo dugo čekali i puno radili na tome, jer je veliko interesovanje za tim smjerom - kazao je Ćeranić.

Tehnološki fakultet u Banjaluci u narednoj akademskoj godinu planira da upiše manje studenata.

- Poslali smo malo nižu kvotu u odnosu na lani, jer prošle godine nismo uspjeli da popunimo sva upražnjena mjesta na studijskom programu prehrambene tehnologije i industrijske biotehnologije pa smo sada planirali realnije - kaže dekan ovog fakulteta Borislav Malinović.

Prorektor za nastavu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Vladimir Vladičić kaže da će konkurs, prijemni ispiti i prijem brucoša na njihovim visokoškolskim ustanovama biti isti dan kao na banjalučkim fakultetima.

- Prijedlog kvota smo usvojili i uputili Vladi RS na usvajanje, a brojevi su skoro pa identični lanjskim, kada je popunjenost u prvom upisnom roku bila iznad 75 odsto. Odstupanja su minimalna zbog uvođenja novog studija na ruskom jeziku, koji će biti na Muzičkoj akademiji, ali i studija stomatologije na engleskom na Medicinskom fakultetu Foči - kazao je Vladičić.

Diplome

Na Univerzitetu u Banjaluci trenutno studira oko 15.000 studenata iz svih krajeva Srpske, ali i iz inostranstva. Nastava se izvodi na 66 studijskih programa prvog ciklusa studija, na 64 programa drugog ciklusa te na 13 studijskih programa trećeg ciklusa.

- Od osnivanja do danas na Univerzitetu u Banjaluci diplome je steklo 47.406 kandidata - saopšteno je sa Univerziteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana