Prodanović: Briga o svakom djetetu prioritetna obaveza institucija

Srna
Foto: gs

SARAJEVO - Briga o svakom djetetu, kao i preduzimanje aktivnosti s ciljem poštovanja prava djeteta na život, preživljavanje, razvoj, učenje i razvijanje bez bilo kakve diskriminacije, predstavljaju prioritetne obaveze svih institucija u BiH, poručio je predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH Lazar Prodanović, povodom 20. novembra - Međunarodnog dana djeteta.


Prodanović je podsjetio da će se ovog 20. novembra navršiti 32 godine od Odluke Generalne skupštine UN da usvoji Konvenciju o pravima djeteta, koju je ratifikovalo 196 država i kojom se djeci planete priznaju prava na obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, pravo na igru i mnoga druga prava.

Prodanović je istakao da je ovaj dokument, kao najbrže i najšire prihvaćena konvencija u istoriji zaštite ljudskih prava, postao sastavni dio Aneksa jedan Dejtonskog mirovnog sporazuma i ima prioritet u primjeni u odnosu na domaće zakonodavstvo u BiH.

Čestitajući 20. novembar, Međunarodni dan djeteta, svoj djeci u BiH, Prodanović je još jednom apelovao da sve institucije i organizacije koje se bave promocijom i zaštitom prava djeteta pojačaju svoje aktivnosti.

„Posebno apelujem na poštovanje i afirmaciju prava ranjivih kategorija, poput djece bez roditelja, djece s teškoćama, djece pripadnika nacionalnih manjina, kao i djece koja se, nažalost, prisiljavaju na rad i iskorištavaju na drugi način, čime im se krše osnovna prava“, naveo je on.

Prodanović je ukazao da je u ovom vremenu važno posvetiti pažnju i pitanju školovanja djece tokom trajanja pandemije virusa korona, kao i pitanju zaštite djece i njihovih prava od negativnog uticaja društvenih mreža, odnosno različitih sajber predatora i kriminalaca.

„U svim aktivnostima s ciljem poštovanja Konvencije o pravima djeteta, afirmacije i promocije tih prava, sve institucije i organizacije u BiH u Zajedničkoj komisiji za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH imaće pouzdanog i iskrenog partnera“, navodi se u saopštenju predsjedavajućeg Zajedničke komisije za ljudska prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana