Ergela “Vučijak” prodaje šest lipicanera i jednog radnog konja

Srna
Foto: Srna

PRNjAVOR - Ergela “Vučijak” u Prnjavoru objavila je prodaju šest lipicanera i jednog radnog konja čija se početna cijena kreće od 1.200 do 3.900 KM.

Vršilac dužnosti direktora Ergle Ranko Grubešić rekao je da je prva ovogodišnja licitacija zakazana za 22. jul u 10.00 časova i da očekuje uspješnu prodaju jer su zainteresovani kupci odmah počeli da se javljaju.

On je pojasnio da se, kada je riječ o lipicanerima, prodaju tri ždrijebeta od oko sedam mjeseci i odrasli konji od 2017 -om po grlu, dok je za odrasla grla od 3.000 do 3.900 KM.

On je istakao da bi ergela za svoja grla, da je omogućen izvoz, sadašnju vrijednost izraženu u KM mogla dobiti u evrima što bi bio značajan doprinos finansijskoj stabilnosti Ergele.

Grubešić je pojasnio da će dobijena sredstva sa licitacije biti namjenski utrošena u dodatno osposobljavanje objekata u kojima su konji, uređivanje pašnjaka i druge tekuće poslove na ergeli.

Za grla koja se ne prodaju na prvoj licitaciji naredna će biti organizovana 12. avgusta. Najavljeno je da će u skladu sa potrebama biti zakazan i treći termin za prodaju, 9. septembra.

Ergela “Vučijak” u Prnjavoru koja je osnovana 1946. godine trenutno ima 103 grla. Prema zadnjem popisu Svjetske asocijacije uzgajivača lipicanera, u svijetu ima samo 13.350 grla ove rase konja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana