Prnjavor: Obilježeno 80 godina od oslobođenja grada

Srna
Prnjavor: Obilježeno 80 godina od oslobođenja grada

PRNjAVOR - Polaganjem vijenaca kod spomen-bista narodnih heroja, Spomenika junacima grada i spomen-obilježja u parku "Ljubav, vjera, nada" danas je u Prnjavoru obilježeno 80 godina od njegovo oslobođenja u Drugom svjetskom ratu.

Predsjednik prnjavorskog SUBNOR-a Rade Radonjić rekao je da ova organizacija nastoji da mladima ukaže na značaj obilježavanja značajnih istorijskih datuma.

"Postoji bojazan da bi, ukoliko budu zaboravljeni narodni heroji iz Narodnooslobodilačkog rata /NOR/, nakon izvjesnog vremena mogla biti zaboravljena i žrtva boraca poginulih u odbrani Republike Srpske", naveo je Radonjić i dodao da se to ne smije dogoditi i da se tekovine moraju čuvati.

Obilježavanju 10. jula prisustvovao je i gradonačelnik Prnjavora Darko Tomaš, koji je izjavio Srni da je ovo važan datum imajući u vidu i činjenicu da je Prnjavor kao rijetko koji grad u tadašnjoj Jugoslaviji bio slobodan 626 dana.

"Tu smo svake godine da odamo počast poginulim borcima, da ukažemo na značaj obilježavanja ovakvih datuma i čuvamo sjećanje na te ljude. Nažalost, samo je još jedan borac sa područja Prnjavora koji je učestvovao u NOR-u živ, ali potomci nastavljaju da njeguju tradiciju", istakao je Tomaš.

Tomaš je napomenuo da Prnjavor ima dobru saradnju sa SUBNOR-om, kao i da će podržati inicijativu za povratak naziva 10. jul jednoj od gradskih ulica, ukoliko ona bude pokrenuta.

Polaganju vijenaca prisustvovao je i Momir Krajišnik, čiji je otac Nedo bio pripadnik Pete kozarske brigade.

"U toj brigadi prošao je sva ratišta u bivšoj Jugoslaviji, od Sremskog fronta do Trsta. Ponosan sam na oca i sve te borce jer mi je pričao kroz šta su prolazili i šta su proživljavali", rekao je Krajišnik.

Predsjednik gradske Boračke organizacije Perica Đumić rekao je da se sjećanje na borce NOR-a mora očuvati jer su izborili mirnodopske uslove u kojima se živjelo do 1991. godine.

Iz Prnjavora je u NOR-u učestvovalo 4.500 boraca, od kojih je 700 poginulo. Prnjavor je dao četiri narodna heroja i 22 nosioca narodne spomenice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana