Privode se kraju unutrašnji radovi na uređenju "Lazinog konaka"

Srna
Privode se kraju unutrašnji radovi na uređenju "Lazinog konaka"

LIVNO - U "Lazinom konaku", crkvenom domu koji će okupljati raseljene mještane iz Gubina, ali i biti u službi povratka Srba u rodnu grudu, privode se kraju unutrašnji radovi i postavlja laminat, a sam objekat će biti osveštan 29. avgusta, rekli su za Srnu iz Udruženja "Ognjište" iz Gubina.

Iz Udruženja, koje je pokrenulo izgradnju ovog značajnog objekta za mještane Gubina, navode da rade svakodnevno i da nedostaje još struja koju bi trebali uvesti do osveštanja "Lazinog konaka", što će biti veliki događaj za sva sela pod Dinarom.

Iz ovog udruženja navode da crkveni dom grade pet godina i da su radovi izvođeni zahvaljujući isključivo donacijama dobrotvora i institucija Republike Srpske i Srbije.

"Crkveni dom nosi naziv po našem Lazi Pajčinu, umjetniku koji je preminuo prošle godine, a beskrajno je volio Gubin, Krajinu i svoju Dinaru", kažu u Udruženju.

Kako napominju, 29. avgusta biće proslavljena hramovna slava Gubinske parohije, pa će tada osveštati i "Lazin konak".

U selo Gubin kod Livna poslije rata vratilo se 20 mještana, mahom starijih. Veliki broj nekadašnjih stanovnika Gubina raseljen je širom svijeta, a u zavičaju, koji ne zaboravljaju, tradicionalno se okupljaju krajem avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana