Prikupljanje novca za izgradnju hrama jasenovačkih mučenika u Međuvođu

SRNA
Prikupljanje novca za izgradnju hrama jasenovačkih mučenika u Međuvođu

KOZARSKA DUBICA - Međunarodna humanitarna organizacija "28. jun" pokrenula je, povodom Vidovdana, veliku akciju prikupljanja sredstava za izgradnju hrama posvećnog jasenovačkim mučenicima u selu Međuvođe u Potkozarju, a do danas je prikupljeno oko 30.000 dolara.

Potpredsjednik te organizacije Snežana Dimitrijević rekla je Srni da je Vidovdan prilika da se dobri ljudi odazovu pozivu za obnovu vjere i duhovnosti.

"Uprkos nekoliko pokušaja, na tom području ne postoji crkva posvećena logorskim mučenicima. Zbog toga će organizacija 28. jun sa partnerima izgraditi prvu crkvu u selu Međuvođe, na prostoru Banjalučke eparhije, posvećenu žrtvama Jasenovca", navela je ona.

Dimitrijevićeva je podsjetila da su radovi na temelju crkve Svetih jasenovačkih novomučenika u Međuvođu, uz blagoslov Srpske pravoslavne crkve, počeli 2018. godine.

Ona je podsjetila da se ove godine obelježava 80 godina od otvaranja koncentracionog logora Jasenovac, te da se danas u selu Jasenovac nalaze muzej, spomenik i crkva. Dimitrijevićeva je istakla da se nekoliko logora nalazilo i na području koje je danas u Republici Srpskoj, uz rijeke Savu i Unu, te dodala da su u zloglasnom logoru Kozara ubijana i djeca, od kojih je, kako je navela, najstarije imalo samo 14 godina. ⁣

Iz organizacije "28. jun" pozvali su sve pravoslavne vjernike i ljude dobre volje da se pridruže u odavanju počasti mučeničkim stradanjima srpskih muškaraca, žena i djece koji su stradali na ovoj zemlji, tako što će podržati ovaj važan projekat.⁣

Svi koji žele da podrže izgradnju ovog hrama novac mogu uplatiti na žiro račun u vlasništvu Srpske pravoslavne crkvene opštine u Knežici: IBAN: BA395620108047299649, SVIFT: RAZBBA22, Knežica BB, 79240 Kozarska Dubica, NLB banka Banjaluka.

Izgradnja hrama počela je 2018. godine uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa banjalučkog Jefrema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana