Prijedorska toplana privodi kraju pripreme za novu grejnu sezonu

G.S.
Foto: G.S.

PRIJEDOR - U prijedorskoj Toplani u toku su završne aktivnosti pripremanja postrojenja i mreže za novu grejnu sezonu.

U ovom preduzeću ističu da je, zbog kvara ventilatora za izvlačenje dima na jednom kotlu, prethodna sezona bila veoma teška. 

S obzirom da je od početka prethodne sezone do sada u remont uloženo 650. 000 maraka, u Toplani se nadaju da će nova grejna sezona proteći bez većih problema. 

„Kada je u prethodnoj sezoni došlo do tog velikog kvara, naši potrošači nisu to osjetioli jer smo aktivirali i kotlove na mazut i uspješno okončalaoi sezonu. Čim prestane grejna sezona naši radnici počinju remontl, gdje detektujemo one probleme koje smo imali u prethodnoj sezoni i gdje je dolazilo do kvarova. Radimo izmjenu tih dijelova vrelovoda i toplovoda. Imali smo kapitalno ulaganje na Pećanima, gdje je urađeno 250 metara vrelovoda. Imali smo ulaganja na kotlovima. Svi motori su poskidani, urađena defektaža. Sve ono što je nedostajalo na našim kotlovima, gdje smo imali problema, to je urađeno”, kaže Duško Miletić, direktor Toplane.  

Jedino pravo i dugotrajnije rješenje bila bi rekonstrukcija kompletne mreže, ali u Toplani su svesni da je to daleko od realnih mogućnosti, naglašavajući da probleme rješavaju onako kako mogu i sa koliko sredstava raspolažu. 

„Vrelovod u našem gradu star je pereko 40 godina. Nije bajno stanje, potrebna je velika rekonstrukcija vrelovoda i toplovoda. Po predračunu, potrebno je oko 11 miliona evra da bi izmijenili sve što je potrebno. Svjesni smo da nismo u mogućnosti da to uradimo tako da u sezoni i u remontu rješavamo tekuće probleme”, ističe Miletić.  

U Toplani planiraju da do kraja mjeseca završe sve pripreme za novu sezonu. 

„Počeli smo punjenje vrelovoda i ove sedmice to ćebiti završeno.  Iduće sedmice planiramo punjenje toplovoda i predviđeno je da ćemo do 1. oktobra imati napunjen sistem vodom. Nadamo se da neće biti nekih kvarova, remont smo dobro uradili i ne bi trebalo da dođe do pucanja cjevovoda ili nekih drugih većih kvarova. Nadam se da u ovoj sezoni nećemo imati potrbe da uključujemo kotlove na mazut”, naglašava Miletić.

U Toplani pojašnjavaju koliko je isplativije grijanje na biomasu u odnosu na mazut. 

„Kada je pokrenut projekat grijanja na biomasu, ona je bila jeftinija 50 posto od mazuta. Svjedoci smo da  u zadnjih 7-8 godina drvo i biomasa poskupljuju pa se taj omjer malo promijenio.  Za jednu grejnu sezonu treba oko 3,5 miliona maraka za biomasu, a za mazut bi trebalo preko pet miliona”, kaže Miletić.

Pored dotrajale mreže i čestih kvarova, u Toplani imaju i veliki problem sa nagomilanim dugovanjima. 

„Finansijska situacija u Toplani je veoma teška. Računajući dobavljače i kreditno zaduženje, Toplana je dužna 32.240.000 maraka. Prije tri godine te obaveze su bile preko 36 miliona maraka. Obaveze servisiramo i smanjujemo ih. Mi sada vraćamo kredite za mazut koji su podignuti 2012. godine. Preduzeće veoma teško funkcioniše. Da nije pomoći grada, Toplana ne bi mogla da funkcioniše. U protekloj sezoni iz gradskog budžeta izdvojeno je tri miliona maraka za funkcionisanje Toplane”, ističe Miletić.  

Dodaje da je naplativost 85 posto i da je protiv neredovnih platiša pokrenut sudski postupak.  Miletić ističe da grejna sezona traje do 15. aprila, ali da je zbog vremenskih prilika, u zadnjih nekoliko godina bila produžena do 1. maja. 

Takođe naglašava da ć, ukoliko bude neophodno, i ova grejna sezona početi prije 15. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana