Prijedor punopravni član CIOFF-a BiH

Srna
Foto: srna

PRIJEDOR - Udruženje za očuvanje tradicije Prijedor postalo je punopravna članica Međunarodnog savjeta organizatora folklornih festivala /CIOFF/ BiH nakon tri godine pridruženog članstva, izjavio je direktor ovog udruženja Željko Šormaz. Šormaz je izabran i za predsjednika Skupštine CIOFF-a BiH koja sada ima deset punopravnih i šest pridruženih članica

"Budući da smo prvi Međunarodni festival folklora Kozarsko kolo organizovali 2019. godine, a uslov za punopravno članstvo su tri održana festivala, uvaženo je da ga u prvoj godini pandemije korone nismo mogli organizovati, dok je lani održan u nešto manjem obimu", rekao je Šormaz Srni.

On je najavio da "Kozarsko kolo" ove godine treba da bude održano od 27. juna do 1. jula u Prijedoru i da će do kraja aprila biti utvrđena lista učesnika, finansijska konstrukcija i raspored, te da su u toku pregovori o učešću gostiju iz Meksika.

"Očekujemo podršku Gradske uprave za realizaciju festivala, kao i za sve druge aktivnosti, za šta smo i do sada imali kontinuitet, budući da se sistemski bavimo očuvanjem tradicije gdje je folklor, odnosno narodna igra, pjesma i muzika samo jedan od segmenata", naveo je Šormaz.

Na poziv Gradske uprave upućen svim institucijama i organizacijama u kulturi da dostave svoje prioritete, ovo udruženje dostavilo je prijedloge da grad dobije multifunkcionalni dom kulture, da se ovom udruženju riješi pitanje smještaja, budući da sada koristi prostorije Kola srpskih sestara i kancelariju u prijedorskoj filijali Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, kao i da grad dobije studentski i učenički dom.

"Što se tiče poziva Gradske uprave da dostavimo prijedloge za sadržaje u 2022. kao godini kulture, mi smo ponudili višednevnu manifestaciju Dani Mladena, festival Kozarsko kolo i objavljivanje dviju knjiga o Književnim susretima na Kozari", naveo je Šormaz i dodao da je u toku javni poziv za dostavljanje prijedloga za Prijedorsko ljeto kulture. Udruženje broji oko 250 članova i početkom godine promovisalo je stručni časopis "Tradicija" čiji je prvi broj sažeo pet godina rada ove nevladine organizacije.

Plan je da ubuduće časopis izlazi tri puta godišnje i da ima dodatak za djecu. Udruženje djeluje kroz administrativno-tehničku službu i pet odsjeka – istraživački, tradicionalno-umjetnički, izvođačko-umjetnički, izdavački i odsjek internacionalne tradicije, a svaki od njih ima po nekoliko odjeljenja.

Na skupštini Udruženja, održanoj polovinom mjeseca, donesena je odluka da odjeljenje za tradicionalne i narodne igre ponese ime Savana Runje /1940-2021/, višedecenijskog prosvjetnog radnika koji se aktivno bavio očuvanjem tradicije, istraživanjem terena, postavljanjem koreografija narodnih igara i rukovođenjem folklornim sekcijama u više kulturno-umjetničkih društava.

Tom prilikom je odlučeno i da se narodni orkestar nazove po Dušanu Dušku Radetiću /1923-1967/, vrhunskom umjetniku, harmonikašu, kompozitoru i aranžeru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana