Prijedlog dopune zakona o sportu nije usklađen sa Ustavom

Srna
Foto: Agencije

SARAJEVO- Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma nije utvrdila da je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o sportu u BiH, čiji je predlagač poslanik Denis Zvizdić, usklađen sa Ustavom i pravnim sistemom BiH, niti je podržala principe ovog prijedloga zakona.

Tokom rasprave o Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o sportu u BiH, član Komisije Nebojša Radmanović ukazao je da je u Ustavu BiH tačno nabrojano šta se finansira na nivou BiH, napominjući da sport nije pomenut.

Dopunama Zakona o sportu koje je predložio Zvizdić predviđa se formiranje fonda za izgradnju rekonstrukciju i održavanje sportskih objekata u BiH, kao i finansiranje priprema sportista za nastupe na takmičenjima.

Ustavnopravna komisija utvrdila je usklađenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH, te podržala principe Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o zastavi u BiH, čiji je predlagač poslanik Denis Zvizdić.

Protiv principa Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o zastavi BiH glasali su poslanici iz Republike Srpske Nebojša Radmanović, Obren Petrović i Milan Petković.

Zvizdić je, obrazlažući ovaj prijedlog zakona, ukazao da se njegovim usvajanjem sprovodi odluka Ustavnog suda BiH i uklanja sintagma "zajedničke institucije" iz ovog zakonskog akta.

Radmanović je tokom rasprave ukazao da bi trebalo sačekati da se Savjet ministara izjasni o ovom zakonskom aktu, zbog čega nije spreman da podrži principe.

Komisija je utvrdila usklađenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH i za Prijedlog zakona o graničnoj kontroli, kojeg je, u korigovanom tekstu i po skraćenom zakonodavnom postupku, predložio Savjet ministara.

Predstavnik Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara Jelena Savić je u obrazloženju navela da je riječ o usklađivanju postojećeg zakona sa konvencijama EU.

U vezi sa Zahtjevom Ustavnog suda BiH za davanje odgovora o Zahtjevu za ocjenu ustavnosti odredaba Poslovnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH - Ustavnopravna komisija je konstatovala da je Poslovnik donesen u skladu sa Ustavom BiH.

Na današnjoj sjednici usvojen je i Orijentacioni plan rada Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma za 2023. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana