Priče sa visokih planina: Marko Stolić uspješno završio “Challenge 2000+”

GS
Priče sa visokih planina: Marko Stolić uspješno završio “Challenge 2000+”

Planinarski vodič i dugogodišnji planinar, član PU „Abonos“ Banja Luka, Marko Stolić nedavno je uspješno završio tzv. Čelendž 2000+ odnosno popeo se na 78 vrhova iznad 2.000 metara nadmorske visine. Radi se o sve popularnijoj „disciplini“ među planinarima, osvajanja vrhova preko 2000 metara nadmorske visine.

Marko kaže da je prvi put za ovaj izazov čuo 2020. godine i na nagovor dobrog prijatelja Aleksandra Balabana, pokrenuli su zajedničko istraživanje i pripreme. Inače u Bosni i Hercegovini postoji 78 vrhova preko 2000m koji su raspoređeni na 12 različitih planina.  Izazov osvajanja planina preko 2000 ispuni se nakon što se uslikate  na vrhu planine pored karakteristične tačke za taj vrh, a potom fotografiju pošaljete na internet stanicu planinarenje.ba.

Marko i Aleksandar su nakon istraživanja bh. planina krenuli u realizaciju plana u mjeri u kojoj su im obaveze dozvoljavale s obzirom na to da su i vodiči u jednom od najmasovnijih društava u Republici Srpskoj.

Što se tiče samih priprema Marko kaže da za izazov osvajanja visokih planina za njega nije bilo nekih posebnih priprema obzirom na iskustvo i veliki broj planina koje je već pohodio. Ipak, da se odluči na ispunjavanje ovog neobičnog izazova bilo je potrebno volje i motiva, a on je motiv pronašao jednostavno u uživanju u prirodi i istraživanju naših planina.

Marko je tako pohodio Maglić, Volujak, Zelengoru, Leliju, Ljubišnju, a tokom svog ljetnjeg izazova upoznao je i planine kao što su Prenj, Vran, Vranicu, Čvrsnicu, Cincar, Treskavicu i Bjelašnicu. Ipak kaže i za njega je kao i za mnoge planinare kod nas Maglić kao najviši vrh i jedan od najljepših.

Inače, osnovni kriterijum da bi neki vrh bio dio Čelendž 2000+ jeste trigonometrijska oznaka sa nadmorskom visinom na karti. Naravno postoji više vrhova koji prelaze nadmorsku visinu od 2000 metara, ali ako ne ispunjavaju ovaj uslov nisu dio Izazova 2000+. Isto tako nekad je trigonometrijska oznaka postavljena na vrh koji nije najviši u grebenu tako da to može biti malo zbunjujuće jer treba popeti onaj malo niži vrh. Na izazov se može prijaviti svaki planinar. Ne treba ispunjavati nikakve posebne uslove o teritoriji na kojoj živite, godinama, planinarskom stažu i slično.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana