Preživjeli svjedoci zločina u Jošanici vjeruju u ovozemaljsku pravdu

Srna
Preživjeli svjedoci zločina u Jošanici vjeruju u ovozemaljsku pravdu

FOČA - Svjedok zločina u Jošanici Dušanka Lalović, koja se kao sekretar opštinske Organizacije porodica poginulih u Foči pune tri decenije bori da se procesuiraju počionici, kaže da je vijest o hapšenju osumnjičenih za ovaj masakr, u kojem je na Nikoljdan 1992. godine ubijeno 56 Srba primila sa pomiješanim osjećanjima, ali da, ipak, vjeruje u ovozemaljsku pravdu.

Lalovićeva, koja se djevojački prezivala Višnjić, rekla je Srni da vjeruje da će ubice jošaničke djece, žena i staraca konačno biti kažnjeni za svoja zlodjela.

"Sjećanja ne prolaze. Sjećam se svega što se desilo tog dana, bili su krivi samo zato što su Srbi i što su slavili svoju slavu. Iako su prošle tri decenije, prve su optužnice, čekamo ovozemaljsku pravdu", rekla je drhtavim glasom Lalovićeva.

Ona je kao osamnaestogodišnja djevojka samim čudom preživjela ovaj zločin u kojem su ubijeni njen otac Tomo Višnjić i brojna rodbina.

U osvit zore na Nikoljdan, 19. decembra 1992. godine, pripadnici vojske koja je sebe nazivala Armijom BiH ušli su iz pravca Goražda desnom obalom Drine u zaleđe srpskih položaja i, paleći sve pred sobom, na kućnom pragu dok su se spremali da slome slavski kolač, masakrirali srpske žene, starce i djecu.

Desetak zaselaka Gornje Jošanice u opštini Foča izbrisano je sa geografske karte, popaljene su, ne samo kuće, već i pomoćni objekti, uz nejač ubijana je i stoka, a gdje su to stigli, zločinci su čak posjekli i stabla voćaka.

Ubijeno je 56 mještana, a mnogi od njih na jeziv način, odsijecanjem dijelova tijela.

Među žrtvama bila je 21 žena i troje djece, koja su prethodnog dana sa roditeljima došla iz Foče da na selu dočekaju Svetog Nikolu.

Ubijeni su desetogodišnja Dragana Višnjić, njen tri godine mlađi brat Dražen i dvogodišnja Danka Tanović.

Dragana i Dražen stradali su zajedno sa mamom Olgom /31/, tatom Dragoljubom /39/, stricem Milanom /33/, bakom Zorkom /64/ i djedom Vukadinom Višnjićem /64/.

Uz dvogodišnju Danku Tanović, ubijeni su i njena majka, baka, prabaka, tetka i ujak.

Dankina majka Zora Višnjić imala je 22 godine, a stradali su i dvije godine starija njena sestra Ranka i dvadesetogodišnji brat Vlatko Višnjić, njihova majka Goja /44/ i Gojina majka Stojka /64/.

Ubijeno je 16 Višnjića, devet članova familije Kulić, po pet u familijama Grujičić i Blagojević, zatim četvoro Davidovića, po troje Jegdića, Pljevaljčića i Stojanovića, dvoje Mićevića i Ivanovića, te po jedan član iz porodica Škipina, Stevanović, Jagodić i Tanović.

Opštinska organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca Foča obilježiće ove sedmice 30 godina od stradanja nevinih civilnih žrtava u Jošanici na Nikoljdan 1992. godine.

U četvrtak, 15. decembra u 12.00 časova, u holu Srednjoškolskog centra u Foči biće otvorena izložba likovnih i literarnih radova.

Dan kasnije, u petak 16. decembra, u amfiteatru Srednjoškolskog centra biće održana akademija "Nikoljdanske suze na putu do istine" koja počinje u 12.00 časova.

Posjeta groblju planirana je na Nikoljdan, 19. decembra u 11.00 časova.

Šest uhapšenih na području Sarajeva i Goražda pod istragom su zbog ratnog zločina počinjenog u selu Jošanica kod Foče u decembru 1992. godine, kada je ubijeno 56 žrtava srpske nacionalnosti, pretežno civila, među kojima je bilo i žena i djece, saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Osumnjičeni se terete da su kao komandanti i pripadnici Višegradske brigade takozvane Armije BiH učestvovali u napadu na selo i počinjenju zločina nad stanovništvom. Žrtve su, kako navodi Tužilaštvo, nakon zločina pronađene i identifikovane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana