Prezentovan Banjski kompleks "Slatina"; Vrijednost oko 300 miliona KM

GS
Prezentovan Banjski kompleks "Slatina"; Vrijednost oko 300 miliona KM

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je na prezentaciji Banjskog kompleksa "Slatina" dao podršku ovom značajnom projektu navodeći da je njegova vrijednost oko 300 miliona KM.

- Ovo je šansa za nas, blizina aerodroma i grada Banjaluka. Ovaj centar unaprijediće i zdravstveni sektor i turizam grada i cijele Republike Srpske - naglasio je Dodik.

Istakao je da je banja Slatina kod Laktaša značajan potencijal za Republiku Srpsku i da će u godinama koje dolaze ovo biti veliko gradilište jer će ovaj projekat biti u korist novih generacija.

- Mislim da ćemo već danas znati kada ćemo polagati kamen temeljac i kada bi otprilike ti radovi trebali biti završeni. Ja nisam za to da se radi deset godina, već u najkraćem mogućem roku. Za obimne finansije ovdje moramo da tražimo najbolje kreditne aranžmane. Možemo da to završimo za tri ili četiri godine, a krediti na desetak i više godina bi bili nešto što možemo da istrpimo - i Republika i ovaj centar - dodao je Dodik.

Dodik je potvrdio da će Republika Srpska nastaviti ulagati i u ostale banjske centre kao što su banje Kulaši, Vrućica, Mlječanica, višegradska, te Dvorovi.

Premijer Srpske Radovan Višković, koji je prisustvovao prezentaciji, rekao je da je unpaređenje kompleksa značajno za sve, ali i za buduće generacije.

- Republika Srpska je opredjeljena da se razvija. Mi svoju šansu vidimo ne samo da ulažemo u realni sektor nego i u banjski turizam. Zato ćemo unapređenjem banjskog kompleksa u Slatini našu ponudu približiti i stranim turistima i pacijentima - istakao je premijer Srpske Radovan Višković koji je prisustvovao prezentaciji, prenosi RTRS.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će biti razrađen operativni plan i pribavljene sve građevinske dozvole da bi što prije bio izgrađen novi dio Banjskog kompleksa "Slatina".

"Radićemo po najboljem mogućem standardu, izgraditi nove krakove kanalizacije, vode, prečistača", rekao je Dodik novinarima nakon prezentacije planova za nastavak izgradnje Banjskog kompleksa "Slatina" u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović".

 "Radićemo po najboljem mogućem standardu, izgraditi nove krakove kanalizacije, vode, prečistača", rekao je Dodik novinarima nakon prezentacije planova za nastavak izgradnje Banjskog kompleksa "Slatina" u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović".

On je dodao da će u projektu učestovati republičke institucije, ali i potencijalni investitori i banke.

Planirano je da se banjski kompleks "Slatina" prostire na oko 100.000 metara kvadratnih objekata i 84.000 metara kvadratnih parkovskih površina.

Kompleks će imati centralni paviljon u kojem će biti ugostiteljski sadržaji, zatim kongresnu salu, vidikovac, hotel sa velnes sadržajima i zatvoreni bazen.

Predviđeno je da kompleks ima i terapijski park sa uređenim stazama, pratećim sadržajima i sportskim terenima, objekte za medicinsku rehabilitaciju, natkriveni parking i centralnu garažu sa 505 parking mjesta, tehnički paviljon i centralnu kuhinju.

Bojić, Stanivuković: Razvoj banje "slatina" izuzetno značajan za Laktaše i Banjaluku

Gradonačelnik Laktaša Miroslav Bojić rekao je da je razvoj Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" i banjskog kompleksa "Slatina" od izuzetnog značaja za Laktaše, ali i cijelu regiju.

Bojić je novinarima u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" rekao da će Laktaši na sve načine podržati proširenje banjskog kompleksa "Slatina".

"Ovo se uklapa u strateške interese Laktaša uz razvoj Aerodroma i privrede, koji je svaki dan prisutan.

Ovo što se radi u Slatini je od izuzetnog značaja", istakao je Bojić. Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da je grad zainteresovan za projekat nastavka izgradnje banjskog kompleksa "Slatina", dodajući da je od velikog značaja i skori završetak zdravstvenog kompleksa u Srpskim toplicama u Banjaluci.

Višković Za nove kapacitete banje "Slatina" više stotina miliona KM

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da će u banjski kompleks "Slatina" i izgradnju novih 100.000 metara kvadratnih kompleksa biti uloženo više stotina miliona KM.

Višković je istakao da je planirana izgradnja svih pratećih sadržaja neophodnih banjskom kompleksu "Slatina".

"Opredjeljenje institucija Srpske je ulaganje u banjski turizam", rekao je Višković novinarima prilikom posjete Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" u Slatini kod Laktaša.

On je naglasio da se na primjeru Slovenije pokazalo da ulaganje u banjski turizam donosi značajne benefite ekonomiji zemlje.

Višković je podsjetio da Vlada Srpske sa Zavodom za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" već učestvuje u gradnji objekta ortopedije, vrijednog 44 miliona KM.

"Vidio sam da se taj objekat privodi kraju. Isto tako krenuli smo u još jedan novi projekat sa Zavodom Dr Miroslav Zotović, a to je Srpske toplice gdje je isto investicija oko 38 miliona KM i gdje Vlada učestvuje sa oko 15 miliona KM, a ostatak su ponovo vlastita sredstva ovog zavoda", rekao je Višković.

U toku izrada projektne dokumentacije za nove kapacitete banje "Slatina"

Direktor Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" Goran Talić rekao je da je u toku izrada projektne dokumentacije za izgradnju novih kapaciteta banjskog kompleksa "Slatina", koji je značajan i za zdravstvo i turističku ponudu Srpske.

"Ovo je značajan projekat i za zdravstvo i za turistučku ponudu Republike Srpske. I Banjaluka i Republika Srpska zaslužuju ovakav projekat i objekte", izjavio je Talić novinarima u Slatini kod Laktaša.

On je naglasio da Zavod posluje pozitivno dugi niz godina, te da ima izuzetnu perspektivu za razvoj.

Planirano je da se banjski kompleks "Slatina" prostire na oko 100.000 metara kvadratnih objekata i 84.000 metara kvadratnih parkovskih površina. Kompleks će imati centralni paviljon u kojem će biti ugostiteljski sadržaji, zatim kongresnu salu, vidikovac, hotel sa velnes sadržajima i zatvoreni bazen.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana