Previranja o nazivima "Bošnjak" i "Bosanac": Igra riječi radi manipulacije

Srna
Previranja o nazivima "Bošnjak" i "Bosanac": Igra riječi radi manipulacije

ISTOČNO SARAJEVO - Nazivi "Bošnjak" i "Bosanac" istorijski, suštinski gledano, nemaju nikakvu razliku jer i jedan i drugi podrazumijevaju teritorijalnu odrednicu za ljude koji žive na prostoru nekadašnje srednjovjekovne, srpske države Bosne, a sva previranja oko ovog pitanja predstavljaju prizemnu igru riječi u svrhu manipulacije, smatra istoričar Lazar Škobo.

Škobo je pojansio da je cilj da se od ovih riječi pokuša obrazovati etničko ime za ovdašnje muslimane.

"Zašto je devedesetih godina politički vrh muslimana odabrao naziv `Bošnjak`? Zbog toga što su bosanstvo i Bosna bili duboko ukorijenjeni unutar srpske nacionalne kulture, pa je bilo potrebno da se slovnim igrama, koristeći se tadašnjom nepažnjom Srba, pokuša u dogledno vrijeme doći do naziva `Bosanac`, kao nacionalnog imena jednog naroda", izjavio je Škobo Srni.

Škobo je rekao da se pri tome mora naglasiti da ovo izokretanje činjenica nije nimalo bezopasno jer je krajnja namjera da se neligitimnim prisvajanjem riječi iskaže pretenzija na čitavu Bosnu, vodeći se lukavom logikom da bi Bosna onda pripadala tom iluzornom "bosanskom narodu".

"Mi Srbi o ovom pitanju moramo pokazati punu odgovornost, ne smijemo dozvoliti da oni koji su u 40 godina tri puta mijenjali nacionalni naziv utiču na sudbinu nas, kao jednog od naroda sa najstradalnijom istorijom u Evropi", ukazao je Škobo.

Predsjednik BANUK-a Suad Kurtćehajić nedavno je rekao "ako istoričari ne ospore ili potvrde da se bosanski muslimani nisu nikada identifikovali sa nazivom `Bošnjak` do 1993. godine onda će se bošnjaštvo srušiti kao kula od karata".

"Volio bih da stavimo tačku na pitanje našeg naziva `Bošnjak` i da okončamo polemiku po društvenim mrežama. Zato pozivam sve univerzitetske profesore, istoričare, specijaliste za period Bosne pod Osmanlijama i Austrougarskom da izađu u javnost i iznesu jasne dokaze o tome da li smo se mi /mislim na bosanske muslimane/ ikada od dolaska Osmanlija identifikovali sa imenom `Bošnjak`", naveo je Kurtćehajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana