Preraspodjela radnog vremena spas od vrućine

Jana Kezić
Preraspodjela radnog vremena spas od vrućine

BANjALUKA - Tokom vrućina koje su najavljene za naredni period u Srpskoj najugroženiji su radnici koji rade na otvorenom, jer toplotni talas može ozbiljno uticati na njihovo zdravlje, zbog čega nadležni apeluju na poslodavce da uslove rada prilagode vremenskim prilikama.

U Inspektoratu RS kažu da pitanje rada na otvorenom u Srpskoj nije zakonski precizno definisano. Pojasnili su da iz područja zaštite na radu nisu propisani minimalni zahtjevi u pogledu uslova rada radnika na otvorenom, u nepovoljnim mikroklimatskim uslovima, koje bi poslodavci trebalo da osiguraju u cilju zaštite zdravlja i bezbjednosti radnika. Problem jeste to, kako navode, što nije propisano ni pri kojim bi uslovima poslodavci trebalo da obustave radove.

- S obzirom da u ljetnim mjesecima radnici koji obavljaju poslove na otvorenom, poput građevinarstva, rade u nepovoljnim uslovima, apelujemo na poslodavce da preraspodjelom radnog vremena zaštite one koji su izloženi suncu i visokim temperaturama - kazali su u Inspektoratu RS.

 

Olakšati rad u ekstremnim uslovima

Preporuke banjalučkog Doma zdravlja za ponašanje tokom vrućina:

- piti dovoljno tekućine

- tuširati se ili kupati u mlakoj vodi

- jesti češće male i što tečnije obroke

- izbjegavati boravak na direktnom suncu od 10 do 17 časova

- nositi laganu, široku, svijetlu odjeću od prirodnih materijala

- redovno koristiti sredstva sa zaštitnim faktorom

- rashladiti prostor u kojem se boravi

- izbjegavati putovanja u najtoplijem dijelu dana

Dodali su da je Zakonom o radu definisana mogućnost da se, ako priroda i potrebe posla zahtijevaju, puno radno vrijeme na pojedinim radnim mjestima može preraspodijeliti.

- U ovim slučajevima inspekcija rada kontroliše da li je poslodavac koji je izvršio preraspodjelu radnog vremena istu izvršio u skladu sa Zakonom o radu, kojim je za poslodavce koji prekrše zakon propisana kazna u iznosu od 2.000 do 12.000 KM - naveli su u Inspektoratu RS.

Predsjednica Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalnih djelatnosti RS, Dragana Vrabičić rekla je za “Glas Srpske” da se ova priča poteže svake godine i to u periodu kada već nastupe velike vrućine.

- Nažalost, zakonom nije uređeno koje su to visoke temperature kada bi trebalo da se obustave radovi na otvorenom. Zbog toga apelujemo na svijest poslodavaca, da u dogovoru sa radnicima izvrše preraspodjelu radnog vremena - kazala je Vrabičićeva.

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS bi, kako kaže, trebalo propisati koje su to tačno visoke temperature, kada bi radnici trebalo da se sklone sa vrućine, jer to sada zavisi od volje poslodavaca.

- U tom slučaju bi se i sami poslodavci brže snašli, te bi bilo lakše izvršiti samu preraspodjelu. Ovo je zaista veliki problem, jer ljudi postanu dekoncentrisani i onda može doći i do nesreća - rekla je Vrabičićeva.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, Saša Trivić je rekao da poslodavci ne bi trebalo da radnike tjeraju da rade na visokim temperaturama.

- Uvijek je teško raditi na otvorenom, ali uprkos svemu postoje određeni poslovi koji se moraju obavljati, a poslodavci bi trebalo da vode računa da u ekstremnim uslovima radnicima olakšaju rad - rekao je za “Glas” Trivić.

Jedan od građevinaca, koji nije želio da mu objavimo ime, kaže da je veoma teško raditi na visokom temperaturama.

- Posao je težak sam od sebe, ali je po ovoj vrelini duplo teži. Da ne pravimo češće pauze i da nije hladne vode, ne bi se moglo izdržati - kaže on.

Da visoke temperature ugrožavaju zdravlje potvrđuju u zdravstvenim ustanovama. Rukovodilac Hitne službe u Trebinju, Marko Paovica kaže da je proteklih dana blago povećan broj pacijenata, koji dolaze na preglede zbog simptoma vrlo često povezanih sa sunčanicom.

- Dolazili su uglavnom stariji pacijenti, a pretežno je riječ o blažim simptomima, poput glavobolje, vrtoglavice, ubrzanog pulsa, te suve kože - rekao je Paovica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana