Preminuo Radislav Rade Brajović

Srna
Preminuo Radislav Rade Brajović

BEOGRAD- Dugogodišnji glavni i odgovorni urednik "Večernjih novosti" Radisav Rade Brajović preminuo je u Beogradu, nakon kraće i teške bolesti, saopštilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

Brajović je preminuo sinoć u 86. godini.

Bio je zasigurno jedno od najprepoznatljivijih pera "Večernjih novosti", a, između ostalog, bio je i stalni dopisnik iz Velike Britanije, Indije i Kine. Radio je intervjue sa svjetskim liderima, među kojima su Indira Gandi i Norodom Sihanuk.

Brajović je rođen 23. novembra 1938. u selu Kosiću kod Danilovgrada u Crnoj Gori, u seljačko-radničkoj porodici. Po završetku Više realne gimnazije 1957. godine u Podgorici, preselio se u Beograd gdje je januara 1962. godine diplomirao jugoslovensku književnost na Filološkom fakultetu.

U novinarstvu je od februara 1962. godine do penzionisanja u julu 1999. godine.

Radio je u "Borbi" od 1962. do 1966. godine, a potom u "Večernjim novostima" prvo kao korektor, pa saradnik i urednik više rubrika, stalni dopisnik, te najduže u istoriji "Novosti" glavni i odgovorni urednik od novembra 1987. do novembra 1998. godine.

Pokrenuo je više novih izdanja i listova, počeo i izdavanje knjiga, osnivač je prve naše medijske Kompanije "Novosti" d.d., čiji je bio generalni direktor.

Dobitnik je brojnih novinarskih nagrada "Svetozar Marković", "Dimitrije Davidović", više godišnjih nagrada "Večernjih novosti" i nagrade za životno djelo "Slobodan Glumac", a prošle godine i UNS-ove nagrade za životno djelo, kao i "Evropskog medijskog Oskara".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana