Preminuo akademik Vidojko Jović, jedan od najznačajnijih srpskih geologa

Srna
Preminuo akademik Vidojko Jović, jedan od najznačajnijih srpskih geologa

BEOGRAD - Jedan od srpskih najznačajnijih geologa akademik Vidojko Jović preminuo je u 68. godini, saopšteno je iz Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

Jović, koji je rođen u Pirotu u septembre 1956. godine, preminuo je juče u Beogradu.

Svojim naučnim i pedagoškim radom Jović je dao veliki doprinos razvoju srpske nauke, njegov odlazak veliki je gubitak za ukupno društvo i naučnu zajednicu, navodi se u saopštenju.

Jović je diplomirao na Rudarsko-geološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1980. godine, na kojem je i magistrirao 1983.

Zvanje doktora geoloških nauka Jović je stekao 1990. godine disertacijom "Geohemija bioesencijalnih mikroelemenata u procesima površinskog raspadanja kredno-tercijarnih vulkanita Srbije".

Od 1980. godine on je radio u Geozavodu, u Institutu za nemetale, a 1985. godine prelazi na Rudarsko-geološki fakultet Univerziteta u Beogradu, gdje je izabran u zvanje asistenta.

Tokom akademske 1987/1988. godine Jović je proveo tri mjeseca na usavršavanju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, a tokom 1990/1991. godine pet mjeseci na specijalizaciji u Makoli institutu za proučavanje zemljišta /Aberdin, Škotska/.

Na matičnom fakultetu Jović je prošao sva univerzitetska zvanja, a za redovnog profesora izabran je 2003. godine. Bio je šef Departmana i Katedre za petrologiju i geohemiju. Predavao je i na Geografskom fakultetu u Beogradu.

Dopisni član SANU Jović je postao 2003. godine, a za redovnog člana Odjeljenja za matematiku, fiziku i geo-nauke SANU izabran je 2009. godine.

U okviru Akademije Jović je bio predsjednik Odbora za geohemiju, član Odbora za paleofloru i paleofaunu, član Odbora "Čovjek i životna sredina" i Upravnog odbora Fonda za naučna istraživanja SANU. Takođe, bio je rukovodilac projekata Mikroelementi u rješavanju geoloških problema.

Naučna djelatnost akademika Jovića obuhvatala je geologiju, geohemiju, mineralogiju, petrologiju i petroarheologiju.

On je objavio veliki broj naučnih radova u domaćim i inostranim časopisima i bio učesnik na brojnim međunarodnim naučnim skupovima.

Značajna je i njegova aktivnost kao urednika naučnih časopisa i publikacija.

Jović je bio glavni urednik časopisa "Ekologika", član uređivačkih odbora "Zbornika Matice srpske za prirodne nauke", "Geoloških anala Balkanskog poluostrva", "Vesnika Geozavoda", "Flogistona", "Biltena Fonda za naučna istraživanja SANU", časopisa "Mineralodžikl abstrakts" /Mineralogical Abstracts/, kao i biblioteke "Poučnik" Srpske književne zadruge.

On je bio urednik zbornika "Jovan Žujović ─ život i delo: povodom 150 godina od rođenja", "150 godina od rođenja Jovana Cvijića - Zbornik radova sa međunarodne konferencije, "Mineralni resursi nikla u Srbiji i uticaj na životnu sredinu", "Stevan Bošković – život i delo: povodom 150 godina od rođenja", i "Vladimir D. Laskarev – život i delo: povodom 150 godina od rođenja".

Jović je bio član brojnih naučnih društava među kojima su Srpsko geološkog društvo /sekretar 1987-1989/, Srpsko arheološko društvo Geohemijsko društvo SAD /Geochemical Society USA/, Internacionalna asocijacija za geohemiju i kosmohemiju /Kanada/, Asocijacija prospekcijskih geohemičara /Kanada/, Mineraloško društvo Velike Britanije, Društvo za istoriju nauka o zemlji, Međunarodna komisija za istoriju geoloških nauka.

On je obavljao funkciju predsjednika Upravnog odbora Prirodnjačkog muzeja u Beogradu i Upravnog odbora Vukove zadužbine.

Za svoj naučni rad Jović je primio brojna priznanja, među kojima su Povelja Srpskog geološkog društva /1991/, Povelja Srpske književne zadruge /2002/, Zahvalnica za unapređenje rada Muzeja nauke i tehnike /2014/, Zahvalnica za fundamentalni doprinos razvoju geoloških nauka i rusko-srpsku saradnju.

Jović je dobitnik i Zlatne medalje V. V. Kovaljskog za dostignuća u geohemijskoj ekologiji koju dodeljuje Institut geohemije i analitičke hemije "V.I. Vernadski" Ruske akademije nauka /2015/, Plakete za doprinos aktivnostima Srpskog geološkog društva povodom 125 godina od osnivanja /2016/, te Velike sretenjske povelje za njegovanje srpsko-slovenačkih kulturnih i naučnih veza /2017/. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana