Premijera filma „Svjedok“ u Mrkonjić Gradu

G.S.
Foto: G.S.

MRKONjIĆ GRAD - Istorijsko- dokumentarni film „Svjedok“ o stradanju srpskog naroda tokom ratnih dešavanja devedestih godina na prostoru bivše Jugoslavije biće premijerno prikazan u Mrkonjić Gradu.

Premijera će biti održana 28. jula od 18.00 časova u Kulturnom centru „Petar Kočić“.

U snimanju ove epske priče o stradanju Srba i radu čuvenog patologa Zorana Stankovića, dobrovoljno je učestvovalo više od 8.000 ljudi, a među brojnima i stanovnici Mrkonjić Grada.

Film autora Denisa Bojića rađen je u koprodukciji Radio-televizije Republike Srpske i Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Po riječima režisera, ovaj film predstavlja svojevrsnu kolektivnu ispovijest srpskog naroda o njegovom stradanju, te istovremeno priču o čovjeku koji se igrom sudbine našao u vihoru ratnih dešavanja, čovjeku koji je radeći časno svoj posao, na sebe i kroz sebe preuzeo svjedočanstvo o užasima rata.

Radeći na više od 50 masovnih grobnica širom bivše zemlje i obdukciju više od 7.500 stradalih žrtava, Stanković je jedina osoba koja je na ovakav način svjedočila o razmjerama stradanja srpskog naroda.

Film „Svjedok“ je sniman na lokacijama pet masovnih grobnica - Mrkonjić Grad, Kravica, Brod, Jelačići i Zvornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana