Premijera filma o ratnom putu Prve birčanske brigade 18. i 19. maja

SRNA
Foto: SRNA

ŠEKOVIĆI - Film o ratnom putu Prve birčanske pješadijske brigade Vojske Republike Srpske /VRS/ autora i producenta LJubiše Milutinovića, premijerno će biti prikazan 18. maja u Domu kulture u Šekovićima i 19. maja na Svečanoj akademiji u okviru programa obilježavanja 30 godina od formiranja ove brigade.

Ovo ostvarenje posvećeno je herojima Prve Birčanske pješadijske brigade, njihovom ratnom putu od 1992. do 1995. godine, Šekovićima kao značajnom mjestu regije Birač, ali i srpskom narodu od Zvornika do Pala, koji je spas od progona sa svojih ognjišta našao u Šekovićima.

Milutinović je izjavio je Srni da je na ideju Boračke organizacije Prve birčanske brigade Šekovići, u kratkom vremenskom periodu, urađen film o ratnom putu brigade, u kojem je sve autentično, onako kako je stvarno bilo, bez naknadnog pametovanja.

"Šekovići su mjesto u kome sam živio, završio osnovnu i srednju školu, i prvu ratnu godinu proveo u ovoj brigadi, što je za mene bio dovoljan motiv i veliki izazov da se u 40 minuta, sažeto, ispriča priča o ratnom putu brigade i stradanju srpskog naroda, u zoni njene odgovornosti", dodao je Milutinović.

On je rekao da su mu mnogo pomogli arhiva iz rata, novine, video i fotografije, koje je sačuvao, kao i podrška još nekoliko boraca i komandanta brigade Svetozara Andrića.

"U filmu je video materijal iz ratnog perioda, veliki broj fotografija boraca ove brigade, među njima mnogo onih koji su dali svoje živote za stvaranje Republike Srpske i tu emocije prorade, jer na njima su moji školski drugovi, prijatelji, komšije, ljudi koje sam poznavao.Ovo je film koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim", dodao je Milutinović.

Milutinović je naveo da je Prva Birčanska brigada u zoni odgovornosti obuhvatala opštine Zvornik, Kalesiju, Šekoviće, Vlasenicu, Miliće, Bratunac i Srebrenicu i da je zona odbrane imala širinu i do 150 kilometara, što je izgledalo kao nemoguća misija.

"Iz Birčanske brigade formirani su Zvornička pješadijska brigada 2. juna 1992. godine, Bratunačka pješadijska brigada 14.novembra 1992. godine, Samostalni pješadijski bataljon Skelani 14.novembra i Milićko–Vlasenička laka pješadijska brigada 16. januara 1993.godine", naveo je Milutinović.

On je dodao da se u filmu pominju stradanja civila, pljačkanje i paljenje kuća u selima na području optšina Srebrenica, Bratunac, Milići i Vlasenica, uz podsjećanje da je na Petrovdan 1992. godine u srebreničkim selima Zalazje i Sase, kao i bratunačkim selima Biljača i Zagoni stradalo 69 srpskih civila i vojnika.

Film prikazuje i stradanje u selu Podravanje kada su muslimani 24. septembra 1992. ubili 32 srpska civila i vojnika, među kojima i sedam žena i spalili 120 kuća i ostalih privrednih i pomoćnih objekata, a samo dva dana kasnije, 26. septembra na Rogosiji, muslimanski vojnici su svirepo ubili 29. srpskih boraca.

Mnogo je datuma vezano za Birčansku brigadu, dosta žestokih borbi i stradanja civilnog stanovništva u Birču, o kojim bi se moglo pričati mjesecima, sažeto je u ovom filmu, ali ništa manje nisu značajni ni oni datumi koji nisu spomenuti, a koje narod Birča nikada neće zaboraviti.

U borbi za odbranu srpskih teritorija u Birčanskoj brigadi su poginula 363. borca, a 851 je ranjen.

Za doprinos u odbrani Birča i drugih prostora Republike Srpske, Prva Birčanska pješadijska brigada 13. septembra 1996. godine odlikovana je Ordenom Nemanjića.

Najveće priznanje brigada je dobila od naroda Birča, jer je sa ostalim jedinicama Drinskog korpusa odbranila Birač i obezbijedila opstanak srpskog naroda na vjekovnim ognjištima.

Boračka organizacija Prve birčanske brigade Šekovići nastavlja da njeguje i čuva tradiciju ove ponosne i slavne brigade, a LJubiša Milutinović kroz dokumentarne filmove, izložbe fotografija nastalih tokom rata i knjigu "Pamćenje u slikama", da podsjeti na strašne zločine koji su se dešavali na ovim prostorima, a za koje još niko nije odgovarao.

Film će premijerno biti prikazan 18. maja u Domu kulture u Šekovićima sa početkom u 20.00 časova. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana