Premijera dokumentarnog filma „Vukovi sa Vučijaka“ u nedjelju na RTRS-u

Srna
Premijera dokumentarnog filma „Vukovi sa Vučijaka“ u nedjelju na RTRS-u

BANjALUKA- Dokumentarni film "Vukovi sa Vučijaka", o prvoj dobrovoljačkoj jedinici u odbrambeno-otadžbinskom ratu, premijerno će biti emitovan u nedjelju, 13. februara na Radio-televizija Republike Srpske.

"Vukovi sa Vučijaka" učestvovali su u brojnim akcijama – oslobađanju Dervente, proboju Koridora, oslobađanju Cera, Dobor Kule, Modriče, Bijelog Brda, Kašića, bitkama na Gradačcu, Ozrenu i mnogim drugim ratištima.

Za izuzetne junačke podvige u oružanim borbama koje predstavljaju naročit primjer junaštva i služe kao uzor budućim generacijama kako se treba boriti za Republiku Srpsku, Vukvi su, tokom rata, odlikovani ordenom Miloša Obilića, a u miru Karađorđevom zvijezdom Republike Srpske prvog reda.

Jedinicom je komandovao legendarni komandant, poručnik Veljko Milanković koji je takođe odlikovan ordenom Miloša Obilića.

Kroz bataljon je prošlo oko 700 boraca, od kojih je 47 poginulo, a 180 ranjeno.

Želja da se živi u slobodi sa svojim narodom, svojom porodicom i u svojoj državi stvorila je u okolini Prnjavora prvu dobrovoljačku jedinicu u proteklom Otadžbinsko-odbrambenom ratu "Vukove sa Vučijaka". Dokazavši se borbama u Zapadnoj Slavoniji, na početku rata, "Vukovi" su izrasli u elitnu jedinicu, objavljeno je na sajtu Radio-televizije Republike Srpske.

"Vukovi sa Vučijaka" su po naređenju generala Momira Talića 22. juna 1992. godine, zaslugama u ratnim akcijama, formirani kao Prvi udarni bataljon Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske, što je bila velika čast za pripadnike te jedinice.

Radio-televizija Republike Srpske u maju 2020. godine ušla je u realizaciju dokumentarnog filma "Vukovi sa Vučijaka". Intervjuisana su 24 sagovornika, većinom pripadnici "Vukova".

Udruženje "Vukovi sa Vučijaka" sa predsjednikom Slavišom Milankovićem na čelu pružilo je nesebičnu pomoć ekipi RTRS-a u pripremanju i realizaciji filma.

Film će biti premijerno emitovan 13. februara 2022. godine u 20.10 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana