Prekvalifikacijom lakše do posla

Katarina Šaponja
Prekvalifikacijom lakše do posla

BANjALUKA - Tehničar računarstva i informacionih tehnologija, tehničar drumskog saobraćaja, vozač motornih vozila, tehničar elektroenergetike te ekonomski tehničar, najprimamljivija su zanimanja polaznicima u Centru za obrazovanje odraslih.

Kazala je ovo direktorica ovog centra Suzana Kusovac Sladoje i dodala kako je nedavno objavljen konkurs za upis 23. generacije polaznika formalnog srednjoškolskog obrazovanja, prekvalifikacije i dokvalifikacije koji traje do 6. septembra.

- Nekada smo imali samo devet zanimanja, a sada smo, u skladu sa privredom i potražnjom, to proširili na 21. Na taj način naši sugrađani i te kako mogu da izaberu ono što je potrebno njima i tržištu - pojasnila je Kusovac Sladoje.

Kako kaže, muškarci najviše interesovanja pokazuju za smjerove tehničar drumskog saobraćaja, vozač motornih vozila i carinski tehničar, dok su žene više zainteresovane da se školuju za ekonomskog tehničara.

- Kod nas se prijavljuju ljudi koji nisu stekli redovno srednjoškolsko obrazovanje, ali i oni koji su završili srednju školu, ali žele da se prekvalifikuju zbog promjena na tržištu rada - istakla je Kusovac Sladoje.

Dodaje kako Zakonom o obrazovanju odraslih, svako ko ima završenu osnovnu školu može da upiše srednje obrazovanje, prekvalifikaciju ili dokvalifikaciju u ovoj ustanovi.

-  Prije tri godine prosjek godina naših učenika bio je od 35 do 56, ali sada imamo mnogo omladine kojima životne prilike nisu dozvoljavale da završe srednjoškolsko obrazovanje te žele da nastave gdje su stali - navela je ona.

Prema riječima Kusovac Sladoje, skoro svi njihovi bivši polaznici uspiju pronaći željeno zaposlenje, što je, kako navodi, i cilj ovakve vrste obrazovanja.

- Javnost mora da zna kako srednjoškolsko obrazovanje odraslih nije pedagoško, već andragoško. Punoljetne osobe na rad tjeraju socijalni status, promjena na poslu i bolje mogućnosti, dok to nije slučaj kod maloljetnika - kazala je ona i dodala da svako ko upiše prekvalifikaciju ili dokvalifikaciju već zna koji su mu planovi i teži ka njima.

Suzana Kusovac Sladoje je naglasila kako je važna volja i želja polaznika, a Centar za obrazovanje odraslih je tu da pruža usluge i daje mogućnosti, što građani prepoznaju.

 

Plaćanje u ratama

Suzana Kusovac Sladoje je istakla da cijena školovanja zavisi od više faktora.

- Ukoliko ste, na primjer, upisali prekvalifikaciju potrebno je da donesete svjedočanstva završnih razreda te se po njima utvrđuju novi predmeti koje morate pohađati i na osnovu tog broja se definiše cijena - istakla je direktorica ove ustanove.

Kako kaže, bitna olakšica građanima jeste to što imaju mogućnost plaćanja u ratama te kako pojedini polaznici plaćaju i po deset rata godišnje.

- Svaki razred traje po tri mjeseca, što je specifično, a mi imamo mogućnost da raspišemo dva do tri konkursa godišnje - istakla je Suzana Kusovac Sladoje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana