Predstavljeni rezultati kampanje "Stop švercu", dodijeljena priznanja novinarima

M. L.
Foto: Dražan Pozderović

BANjALUKA - Kampanja "Stop švercu", koja ima za cilj da suzbije crno tržište duvana i duvanskih proizvoda u BiH daje rezultate, a to potvrđuje i podatak da je za osam mjeseci ove godine izdato 171 milion akciznih markica za paklice cigareta što je za 32 odsto više nego u istom periodu lani.

Istakao je to danas načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u Upravi za indirektno oporezivanje ( UIO) BiH Ratko Kovačević, predstavljajući rezultate kampanje "Stop švercu" dodavši da je UIO u toku kamanje oduzela robu ukupne vrijednosti 5,2 miliona KM, od čega se samo na duvan i duvanske prerađevine odnosi milion KM.

Kovačević je napomenuo da je UIO od 28. maja u okviru kampanje "Stop švercu" do sada zaprimila 227 kvalitetnih poziva građana, kao i 87 viber poruka na osnovu kojih su ostvareni ovi značajni rezultati.

Prema njegovim riječima, građani mogu i dalje dostavljati informacije o nelegalnoj prodaji duvana i duvanskih prerađevina na otvorenu liniju 080 02 06 07, kao i na viber broj 065/355-155.

Kovačević je rekao i da su prihodi od akciza na duvan i duvanske prerađevine u osam mjeseci 2022. godine iznosili 655 miliona KM, što je za 140 miliona KM više u odnosu na isti period 2021. godine.

U UIO ove godine očekuju rekordan prihod od akciza na cigarete, čak milijardu maraka.

Osim toga, danas su dodjeljena i priznanja novinarima koji su pobijedili na konkursu za najbolji novinarski članak ili TV prilog koji se bavi problemima crnog tržišta duvana i duvanskih proizvoda u BiH koji su organizovali UIO i Udruženje ekonomista RS SWOT.

Prvu nagradu od 1.500 KM osvojila je novinarka "Glasa Srpske" Milijana Latinović, drugu nagradu od 1.000 KM osvojila je novinarka "Euro Blica" Tijana Grujić,  dok je treću nagradu od 500 KM osvojio novinar Nova BH TV Predrag Sredić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana