Predstavljeni potencijali Jezera i japanskog grada Susamija

Srna
Foto: Rtrs

U opštini Jezero danas je otvorena kulturna manifestacija "Susret Republike Srpske i Japana - susret Jezera i Susamija", u okviru koje su prezentovani potencijali ove opštine i japanskog grada.

Pomoćnik ministra trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Tešić čestitao je ovoj maloj opštini koja je smogla snage da potpiše sporazum o bratimljenju sa japanskim gradom Susamijem.

- Izrazio sam želju da ovo bude pilot projekat, odnosno da narednih godina i druge opštine i gradove iz Republike bratimimo sa opštinama i gradovima Japana. Mnogo toga možemo da naučimo od Japana i Japanaca i želim da nastavimo saradnju - izjavio je novinarima Tešić.

Načelnik opštine Jezero Snežana Ružičić i gradonačelnik japanskog grada Susami Cutomu Ivata potpisali su juče povelju o bratimljenju.

Ivata smatra da je bratimljenje ovih lokalnih zajednica ogromna prilika i prvi korak ka budućoj saradnji, koja će da napreduje.

Ružičićeva je izrazila uvjerenje da će saradnja Susamija, Vlade Japana i Republike Srpske doprinijeti kulturnoj razmjeni, razvoju privrede i turizma.

Današnjoj manifestaciji prisustvovali su ambasador BiH u Japanu Mato Zeko, ambasador Japana u BiH Kinefuči Masami, predstavnici Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske i republičke Turističke organicije, koji su imali priliku da čuju kulturne predstave o Jezeru i Susamiju.

U okviru današnje manifestacije "Susret Republike Srpske i Japana" biće otvorena izložba Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta iz Banjaluke na kojoj će biti predstavljena prirodna bogatstva Srpske, tradicija i kultura.

Planirana je degustacija autohtone trpeze, kao i smotra folklora.

Delagacija japanskog grada Susamija u trodnevnoj je posjeti opštini Jezero.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana