Predstavljeni planovi za razvoj transplantacione medicine

Srna
Predstavljeni planovi za razvoj transplantacione medicine

SARAJEVO - Ministar civilnih poslova u Savjetu ministara Dubravka Bošnjak, koja prisustvuje godišnjem sastanku Evrotransplanta u Hagu, predstavila je trenutno stanje u oblasti transplantacije organa u BiH, ali i planove i aktivnosti koje će biti preduzete s ciljem razvoja transplantacione medicine i sticanja punopravnog članstva BiH u Evrotransplantu.

Na dvodnevnom sastanku, koji je juče počeo, BiH je predstavljena kao novi potencijalni član, čime bi bio osiguran bolji pristup donorima i ubrzala postupak transplantacija, te povećane šanse za spasavanje života pacijenata koji čekaju na vitalne organe.

Osim toga, članstvo bi omogućilo bolju saradnju u razmjeni stručnih znanja i tehnologija, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova u Savjetu ministara.

U saopštenju je navedeno da Ministarstvo civilnih poslova intenzivno radi na priključenju Evrotransplantu, te da je, nakon višegodišnjeg zastoja, početkom godine uz suglasnost nadležnih zdravstvenih vlasti uputilo pismo namjere za članstvo.

Rukovodstvo Evrotransplanta pozdravilo je napredak BiH u ovoj oblasti, te izrazilo spremnost za intenziviranje saradnje i razmjene znanja i iskustva.

Prema godišnjem izvještaju Evrotransplanta za 2023. godinu, donirano je i transplantirano 6.815 organa, čime su spaseni životi 6.008 osoba.

Prošle godine je Evrotransplant ostvario raspođelu 3.161 bubrega, 645 srca, 1.253 pluća, 1.628 jetri, 124 pankreasa i četiri crijeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana