Predstavljena knjiga "Savremeni stavovi u dijagnostici i liječenju karcinoma dojki" dr Zdenke Gojković

Jana Kezić
Foto: V. Tripić

BANjALUKA - Sve specifičnosti opake bolesti, mogućnosti liječenja i kvalitet života oboljelih sabrani su na oko 300 stranica knjige koja nosi snažnu poruku da ne postoje dvije žene koje imaju dva ista karcinoma dojke, te da svaka od njih bije svoju bitku.

Svakodnevna iskustva sa najtežim bolesnicima i sve bitke koje je prošla zajedno s njima, u knjizi "Savremeni stavovi u dijagnostici i liječenju karcinoma dojki" sabrala je internista onkolog i načelnica Klinike za onkologiju u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS Zdenka Gojković. Knjiga, koja je podijeljena u 16 poglavlja, dodataka i upitnika o kvalitetu života, te o savremenim protokolima za liječenje karcinoma dojke, predstavljena je u četvrtak uveče na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci.

Gojkovićeva, koja je i šef Katedre za onkologiju na tom fakultetu, rekla je za "Glas Srpske" da u nazivu knjige smišljeno stoji karcinoma dojki u množini jer ne postoji samo jedan karcinom dojki.

- Svaki karcinom dojke je za sebe različit i ima svoju specifikum, i u procesu dijagnostike a posebno procesu tretmana - kazala je Gojkovićeva.

U prvim poglavljima Gojkovićeva je navela uopštene podatke koji govore o učestalosti karcinoma kod nas i u svijetu, te procentu smrtnosti.

- Dotakla sam se nekih faktora rizika za koje se pretpostavlja da bi mogli biti uzrok ali konkretnih dokaza još nemamo, a riječ je o ksenobioticima i fitoekstrogenima, anemiji, analgeticima, antibioticima, farbanju kose ali i stepenu obrazovanja - kazala je Gojkovićeva.

Objasnila je da je u knjizi dosta napisano o savremenom NGS testiranju, gdje se iz uzorka tumora analizira 324 gena, odnosno da li postoje promjene i mutacije na tim genima.

- Onkologija je sada toliko napredovala i opširna da onkolog može biti ekspert u jednoj do dvije oblasti. Bavim se specifično karcinomom dojke  i uvela sam jednu novu dijagnostičku metodu prije dosta godina. Riječ je o  iglenoj biopsiji pod kontrolom ultrazvuka, koje su sada postale praktično rutina - kazala je Gojkovićeva, dodajući da su za vrijeme pisanja knjige najviše ispaštale njene unuke Lana i Teodora, koje su stalno zapitikivale kada će pisanje biti završeno da bi se mogla igrati sa njima, zbog čega je ova knjiga njima i posvećena.

Knjiga je prevashodno namijenjena ljekarima koji su na specijalizaciji iz interne onkologije, onkolozima, studentima ali i svim ljudima koji žele steći opšta saznanja o faktorima rizika.

- Svaka knjiga je u momentu kad izađe već stara tako i ova knjiga već zahtjeva da počnemo pisati novu, da je za koju godinu dopunimo još novijim i novijim informacijama -  kazala je Gojkovićeva, dodajući da je u pisanju knjige učestovala ekipa od nekoliko ljekara onkologa i radijacijskih onkologa.  Posebno se zahvalila svim ljudima koji su pomogli da ova knjiga lijepo izgleda,  da se ištampa i finansijski pomogne.

Na promociji se obratio i profesor doktor Brane Topić, koji je istakao da  knjiga sadržni mnoštvo novih stvari jer medicinska nauka ide velikim koracima naprijed. Profesor na Medicnskom fakultetu u Banjaluci Nenad Ponorac rekao je da mu je posebno drago što je Gojkovićeva odlučila da promociju svoje knjige održi baš na ovom fakultetu, jer svaki fakultet predstavlja hram znanja iz određene oblasti.

Rektor univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin čestitao je  Zdenki Gojković i svim članovima tima na uspješnom izdanju.

- Bila mi je posebna čast što sam imao priliku, da prvi osim autora pročitam knjigu -  kazao je Gajanin.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana