Predstavljena knjiga "Petrovčani srpski dobrovoljci i njihovo naseljavanje u Vojvodinu (1914-1941)

M.L.
Predstavljena knjiga "Petrovčani srpski dobrovoljci i njihovo naseljavanje u Vojvodinu (1914-1941)

NOVI SAD - Otkrivajući jedan zaboravljeni svijet, potisnut iz kolektivnog sjećanja, profesor dr Boško M. Branković sa banjalučkog Filozofskog fakulteta i generalni sekretar Matice Srpske u Novom Sadu dr Milan Micić među korice knjige "Petrovčani srpski dobrovoljci i njihovo naseljavanje u Vojvodinu (1914-1941) sabrali su jednu epohu.

U punoj velikoj Gradskoj koncertnoj dvorani knjiga je promovisana u petak u Novom Sadu u okviru manifestacije"Festival zlatnih ansambala Srbije i Svetski dan srpskog kola".

- Ova knjiga, kako je i u samom predgovoru rečeno, otkriva jedan zaboravljeni svijet,svijet potisnut iz kolektivnog sjećanja petrovačkih Srba a pritisnut isključivim kolektivnim pamćenjem narodnooslobodilačke borbe u Drugom svjetskom ratu u kojem su Srbi iz Bosanskog Petrovca na širem planu imali zapaženu ulogu - istakao je Branković za "Glas Srpske".

Izdavači knjige su Udruženje "Petrovčani" Novi Sad i Sajnos Novi Sad, a recenzenti profesor dr Borivoje Milošević sa Filozofskog fakulteta u Banjaluci, profesor dr Goran Vasin sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i direktor Arhiva Srpske pravoslavne crkve u Beogradu dr Radovan Pilipović. Uređivački odbor čine Nevena Surdučki, Mirko Latinović i dr Milan Ševo.

Manifestacija u okviru koje je održana promocija knjige organizovana je u čast ulaska srpske vojske u Novi Sad i prisajedinjenja sjevernih krajeva matici Srbiji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana