Predstavljena knjiga o odnosu Austrougarske prema stvaranju albanske države

Srna
Predstavljena knjiga o odnosu Austrougarske prema stvaranju albanske države

GRAČANICA - Naučno-istraživačko djelo “Austrougarska i nastanak Albanije /1896-1914/” autora Dušana Fundića predstavljeno je večeras u Gračanici, a posvećeno je odnosu Austrougarske prema nastanku albanske države.

Istraživač, saradnik Balkanološkog instituta Anja Nikolić rekla je da su ključnu ulogu u stvaranju i objedinjavanju albanskog nacionalnog bića, na štetu srpskog naroda, posebno u takozvanom kosovskom vilajetu, i u regionu Peći i Skadra, imali austrougarski konzuli.

Ona je navela da je knjiga novost u srpskoj istoriografiji jer je autor uspio da uglavnom snishodljivo gledanje na tada propalu Austrougarsku imperiju izuči i predstavi, na osnovu istorijske i arhivske građe, kao državu koja je imala ključnu ulogu u stvaranju albanske države krajem 19. i početkom 20. vijeka.

“Albansku državu, po Fundićevim istraživanjima, napravila je Austrougarska držeći se vođa albanskih plemena, nastojeći da kroz stvaranje albanskog pisma, otvaranja škola i širenjem katoličke crkve, u drugi plan odbaci pravoslavni i muslimanski narod koji je u tom periodu živeo na teritoriji današnje Albanije”, rekla je Nikolić.

Nikolićeva je istakla da je knjiga jedna istorija Albanije i uvjerena je da će poslužiti istoričarima da na ulogu Austrougarske i njen uticaj na balkanskom području, posebno u BiH i u Albaniji gledaju sasvim drugim očima.

Knjiga “Austrougarska i nastanak Albanije /1896-1914/ nastavak je doktorske disertacije Dušana Fundića rođenog 1987. godine u Foči.

U kraćem osvrtu na ulogu i položaj Srba i srpske države u periodu koji je istraživao, Fundić je rekao da su “Albanci muslimani u tom periodu u kosovskom vilajetu imali monopol nad državom”.

“Po njima je islam vera gospodara, a hrišćanstvo vera robova zbog čega Srbi pravoslavci i Albanci katolici nisu bili ravnopravni narodi. Konzuli su pisali Beču i upozoravali ali uprkos tome što se Kruna slagala s tim ocenama uvek je podržavala muslimane Albance jer su oni bili garancija odbrane od širenja bilo koje druge imperije, posebno Osmanske”, naveo je Fundić.

On je izrazio očekivanje da će njegov istraživačko–naučni projekat biti dorađivan posebno iz ugla uloge Rusije na stvaranje Albanije, gledano iz ugla rusko–austrougarskih odnosa.

Predstavljanju je u biblioteci “Darinka Jevrić” prisustvovalo dvadesetak mještana, a ovo je prvo predstavljanje knjige koja je štampana prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana