Predstavljen prvi registar sestrinstva u Srpskoj

Srna
Predstavljen prvi registar sestrinstva u Srpskoj

BANjALUKA - Prvi Registar zdravstvenih radnika sa srednjim i visokim obrazovanjem u oblasti zdravstvene njege i sestrinstva, predstavljen je danas u Banjaluci kao jedinstven informacioni sistem sestrinske radne snage u Republici Srpskoj.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić istakao je da je Registar sestrinstva važan alat koji će omogućiti razvoj sestrinske struke.

"Riječ je o evidenciji medicinskih sestara i tehničara u Republici Srpskoj, ne samo po pitanju broja, nego i njihovih profesionalnih kvalifikacija i kompetencija koje imaju u okviru svojih zdravstvenih ustanova. To nam je važno sa aspekta standardizacije same sestrinske usluge", rekao je Šeranić novinarima u Banjaluci.

Ovi podaci, smatra Šeranić, potrebni su da bi moglo doći do preraspodjele sestara unutar sistema i samih zdravstvenih ustanova u kojima se nalaze ukoliko se za tim ukaže potreba, ali i kako bi se mogle dati upute medicinskim fakultetima za edukacije koje oni organizuju u ovoj struci.

Prva medicinska sestra upisana u Registar je glavna sestra Klinike za kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske Smilja Marinković, koja je navela da su sestre dugo čekale ovaj registar.

"Pozivam sve moje kolege da se registruju, jer je Registar značajan informacioni sistem, gdje ćemo imati u vid u broj medicinskih sestara sa visokom i srednjom stručnom spremom", rekla je Marinkovićeva.

Uspostavljanje Registra sestrinstva u Republici Srpskoj dio je Projekta jačanja sestrinstva u BiH, koji sprovode Ministarstvo zdravlja i Fondacija "Fami" uz pomoć Vlade Švajcarske.

Zamjenik šefa misije i direktor za saradnju Ambasade Švajcarske u BiH Siroko Meserli istakao je da je Švajcarska najveći donator u zdravstvenom sektoru u BiH, te više od 20 godina podržava zdravstveni sistem u ispunjavanju evropskih standarda i unapređenju primarne zdravstvene zaštite.

"Poseban fokus naše saradnje je podrška medicinskim sestrama i tehničarima i njihovom radu. Registar sestrinstva važna je prekretnica jer će olakšati organizaciju radne snage i ispunjavanje standarda", naveo je Meserli.

Pomoćnih direktora UKC-a za medicinske poslove Zvezdana Rajkovača istakla je da je Projekat jačanja sestrinstva u BiH znatno unaprijedio rad sestrinstva te omogućio uvođenje novih procedura.

"U našoj ustanovi radi oko 1.700 medicinskih sestara, a ovaj projekat je došao do svake bolnice i doma zdravlja, što govori o veličini i značaju projekta", rekla je Rajkovača.

Menadžer Projekta jačanja sestrinstva u BiH Eldin Fišeković naglasio je da je danas završetak prve dionice puta koji je započeo prije tri godine, a to je uspostavljanje Registra, koji zvanično postaje baza podataka sestrinstva u Republici Srpskoj.

"Od danas naše sestre imaju mogućnost da podatke o svom profesionalnom radu unesu u jedinstvenu bazu podataka. Registar će biti osnova za različite aktivnosti i razvoj strategija kojima je cilj zadržavanje naše radne snage", rekao je Fišeković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana