Predstavljen klinički vodič za tretman HIV-a i AIDS-a

Srna
Foto: Srna

BANjALUKA- Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske saopšteno je da je sa ciljem osiguranja kvalitetne zdravstvene usluge i standardizacije dijagnostike i terapije HIV-a i AIDS-a razvijen klinički vodič za tretman ovih bolesti, kao i novi protokol o testiranju na HIV.

Klinički vodič i protokol razvilo je Udruženje "Partnerstvo za zdravlje" u saradnji sa ministarstvima zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i zdravstva Federacije BiH, te uz podršku Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a.

U saopštenju je ističe da je novi klinički vodič sveobuhvatan dokument koji će ponuditi smjernice kliničarima u liječenju HIV-a i AIDS-a u različitim populacijama.

"Ovaj dokument će pomoći pružaocima zdravstvenih usluga u svim fazama liječenja i njege, pružajući smjernice za liječenje djece, odraslih i različitih grupa stanovništva", rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić.

On je dodao da se u Srpskoj u okviru redovnih aktivnosti u kontinuitetu sprovodi epidemiloški nadzor i liječenje osoba sa HIV/AIDS-om, ali da još ima prostora za unapređenje.

"Takođe, posebnu pažnju moramo da posvetimo zdravstvenom prosvjećivanju, prevenciji i ranom otkrivanju inficiranih virusom HIV-a, kao najvažnijim mjerama u kontroli ove bolesti", naglasio je Šeranić.

Klinički vodič nudi solidnu osnovu za uvođenje tretmana antiretrovirusnih lijekova radi sprečavanja infekcije HIV-om i poboljšavaju njegovu dostupnost, naročito osobama sa visokim rizikom od infekcije HIV-om.

S obzirom da klinički vodič treba da služi zdravstvenom osoblju i pacijentima, ali i fondovima zdravstvenog osiguranja i donosiocima političkih odluka, preporuke bi trebalo da se primjenjuju na bazi raspoloživih i registrovanih lijekova u BiH.

Ciljeve globalnih zdravstvenih organizacija da se HIV epidemija okonča do 2030. godine usporila je pandemija virusa korona.

Ipak, saopšteno je iz resornog ministarstva, nastavlja se rad na borbi protiv HIV infekcije, a najbolji su primjer i smjernice za liječenje HIV infekcija.

Direktor "Partnerstva za zdravlje" Aida Kurtović navela je da je primjena kliničkih vodilja u pristupu i tretmanu određenih bolesti jopšteprihvaćena praksa u savremenoj medicini, koja osigurava kvalitet i standardizaciju pruženih usluga.

"Dijagnostički i terapeutski stavovi u dokumentu koji ćemo danas predstaviti utemeljeni su na velikim multicentričnim studijama i/ili konsenzusima ekspertskih timova ili radnih grupa", istakla je Kurtovićeva.

Ona je dodala da protokol o savjetovanju i testiranju na HIV uvodi nove prakse testiranja na HIV virus, usmjerene na poboljšanje dostupnosti testiranje i rano otkrivanje osoba koje žive sa HIV virusom.

"Rano otkrivanje i uključenje u proces liječenja su od izuzetnog značaja za oboljele, jer značajno doprinosi poboljšanju ishoda liječenja", istakla je Kurtovićeva.

Autor kliničkog vodiča i protokola o savjetovanju i testiranju na HIV su radne grupe, sastavljene od eksperata iz oblasti HIV iz vladinog, kliničkog, akademskog i nevladinog sektora, te stručnjaka iz Regionalne kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana