Pravoslavnu vjeronauku pohađa 92 odsto osnovaca

Srna
Pravoslavnu vjeronauku pohađa 92 odsto osnovaca

BANjALUKA- Pravoslavnu vjeronauku u Republici Srpskoj pohađa 92 odsto osnovaca i 86 odsto srednjoškolaca, a vjeroučitelji su postali omiljeni nastavnici, rečeno je danas na konferenciji u Banjaluci povodom 30 godina od povratka Pravoslavne vjeronauke u školski sistem osnovnog vaspitanja i obrazovanja Srpske.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Slađana Tanasić rekla je da je obrazovni sistem Srpske na pravom putu nakon što je prije tri decenije u njega vraćena vjeronauka.

"Vjeronauka ima poseban položaj u obrazovnom sistemu i nezamjenljiva je kao karika u pravilnom funkcionisanju škole, roditelja, ali i učenika", rekla je Tanasićeva novinarima u Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske.

Ona je istakla da je vjeroučitelj posebna ličnost koja samim prisustvom daje specifičan ton školi.

"To je nešto što smo prepoznali na vrijeme. Drago nam je da smo jedan od sistema koji je prepoznao potrebu za slobodom čovjeka i da izučava sve ono o čemu govori vjeronauka", navela je Tanasićeva i dodala da je ta sloboda data i drugim narodima, bošnjačkom i hrvatskom, da izučavaju islamsku ili katoličku vjeronauku.

Inspektor-prosvjetni savjetnik za pravoslavnu vjeronauku Slavoljub Lukić rekao je da pravoslavnu vjeronauku u osnovnim školama u Srpskoj pohađa 92 odsto učenika, a u srednjim školama 86 odsto, te da se povećava broj đaka koji izučavaju ovaj predmet.

On je podsjetio da se vjeronauka pohađala u školama u Otomanskoj imperiji, bila je redovan predmet i u Austrougarskoj monarhiji, a i kasnije u Kraljevini Jugoslaviji.

"Vjeronauka je izopštena iz obrazovnog sistema u BiH 1946. godine, a vraćena je 1993. godine", rekao je Lukić.

Protojerej Dragan Popović, član Katihetskog odbora Eparhije zvorničko-tuzlanske Brčko, rekao je da je vjeronauka doživjela procvat, odnosno postala ozbiljan predmet, ima nastavne planove i programe, udžbenike, a svaki vjeroučitelj je postao omiljeni nastavnik, ne samo među učenicima, već i kolegama.

"Vjeronauka daje rezultate, a na nama je da je unaprijedimo i da se nastava izvodi po jevanđeljskim principima, da to bude omiljeni predmet svima", naglasio je Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana