Pravoslavni vjernici danas slave Božić, najradosniji hrišćanski praznik

Agencije
Foto: Kliks

BEOGRAD - Pravoslavni vjernici danas slave Božić, rođenje Isusa Hrista, najradosniji hrišćanski praznik.

Zajedno sa Vaskrsom, Božić predstavlja jedan od najvećih hrišćanskih praznika i praznuje se kao uspomena na dan rođenja Gospoda Isusa Hrista, Sina Božijeg.

Hristos je, prema jevanđelju, rođen tačno u ponoć, kada se najsjajnija zvezda zaustavila iznad pećine kod Vitlejema.

-U isto vrijeme, nad zemljom izraelskom pojavi se velika sjajna zvijezda koja biješe neobična stoga što se nije kretala od istoka ka zapadu već se kretala prema jugu, a ne biješe na visini kao sve zvijezde već u visini ptičjeg leta - piše u jevanđelju.

Bogorodica Marija je u pećini u Vitlejemu povila u slamu malog Isusa i poklonila mu se kao Bogu.

Zvijezdu su 40 dana pratila trojica mudraca, Gašpar, Baltazar i Melhior. Stigavši u Jerusalim, u vitlejemskoj pećini, nad kojom se zaustavila zvijezda, poklonili su se djetetu kao caru nad carevima i darivali ga zlatom, a potom tamjanom kao Boga i smirnom kao prvosveštenika i učitelja.

Car Irod je, u strahu za svoj presto, naredio da se u Vitlejemu pobiju sva muška djeca do dvije godine, nadajući se da će među njima biti i novorođeni Isus.

Tada je ubijeno, prema Jevanđelju, 14.000 dece, ali je sveta porodica prebjegla u Misir u Egiptu, gdje je živjela do Irodove smrti.

U času rođenja Isusa Hrista, koji je u ovaj svijet došao radi spasenja cijelog ljudskog roda od grijeha i vječne pogibelji, zvijezda je obasjala Vitlejemsku pećinu, a na nebu su anđeli zapjevali "Slava Bogu na visini i na zemlji mir, među ljudima dobra volja".

Bogomladencu su se prvo poklonili pastiri, koji su mu darovali jagnje, a potom tri mudraca koja su mu na dar donijeli smirnu, tamjan i zlato.

Proslava

Proslava Božića počinje odlaskom na jutarnju liturgiju, na kojoj vjernici koji su postili Božićni post pristupaju Svetoj tajni pričešća.

U hramovima se čita poslanica arhijera Srpske pravoslavne crkve.

Ujutro zvone sva zvona na pravoslavnim hramovima i objavljuje se dolazak Božića i božićnog slavlja.

Vjernici se pozdravljaju sa "Mir Božiji, Hristos se rodi", uz otpozdrav "Vaistinu se rodi".

Nakon liturgije, ukućani se okupe oko božićne trpeze, pomole Gospodu, a zatim pjevajući tropar "Roždestvo tvoje Hriste Bože naš", okreću i lome česnicu - pogaču u koju je stavljen novčić.

Vjernici se tradicionalno pozdravljaju sa Mir Božji, Hristos se rodi - Vaistinu se rodi.

Božić je praznik rađanja novog života, praznik djece i djetinjstva, praznik roditeljstva - očinstva i materinstva.

Kod Srba je taj praznik je ukrašen najljepšim vjerskim običajima i obredima, koji imaju jedan osnovni smisao i cilj: umoliti Boga da sačuva i uveća porodicu i imanje domaćina.

Božić je uvek mrsni dan, kojem je prethodio četrdesetodnevni božićni post, koji predstavlja pročišćenje duha i tijela.

Na svečanoj božićnoj trpezi najvažnija je česnica, pogača u koju se stavlja zlatni ili srebrni novčić, a ona se za ručkom lomi isključivo rukama.

Ko u svom parčetu pronađe novčić, prema vjerovanju, imaće sreće u narednoj godini.

Običaj je da se na trpezi nađe i božićna pečenica.

Božić je porodični praznik na koji se ne ide u posjete, sa izuzetkom polaznika ili položajnika koji dolazi u kuću slavljenika i prvi čestita Božić. Ukućani položajnika, prvog gosta na Božić, daruju poklonima.

SPC i vjernici, Božić slave tri dana. Drugi dan Božića je Sabor Presvete Bogorodice, u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja, dok se trećeg dana slavi Sveti Stefan.

Proslava Božića počela je ponoćnim liturgijama u hramovima Srpske pravoslavne crkve širom Republike Srpske i Srbije.

Patrijarh SPC Porfirije poručio je na ponoćnoj božićnoj liturgiji, u Hramu Svetog Save u Beogradu, da je mir ultimativna vriednost i da treba posebno da se molimo za mir na KiM, kao i da zlo koje se dogodilo u Štrpcu, napad na dvojicu srpskih mladića, ne pomuti radost Božića.

Najradosniji hrišćanski praznik 7. januara, pored Srpske pravoslavne crkve, proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti, koji poštuju julijanski kalendar.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana