Poziv roditeljima da vakcinišu djecu protiv morbila

SRNA
Poziv roditeljima da vakcinišu djecu protiv morbila

ISTOČNO SARAJEVO- Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja Istočno Sarajevo apeluje na roditelje čija djeca nisu primila vakcinu protiv malih boginja /morbila/ da se jave i zakažu termin za vakcinaciju.

Iz Doma zdravlja podsjećaju da je krajem aprila na području opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža počela epidemija malih boginja te da je vakcinacija MMR vakcinom jedina mjera kojom se epidemija može zaustaviti.

U saopštenju se napominje da sa očetkom školske godine uobičajeno dolazi do pogoršanja epidemiološke situacije respiratornih zaraznih bolesti, pa i morbila, te ističu da je poražavajući podatak da je od 250 djece rođene 2022. godine, samo 39 primilo prvu dozu MMR vakcine.

Dom zdravlja "Istočno Sarajevo" kontinuirano sprovodi vakcinaciju djece, kako one koja dolaze redovno, tako i djece koja nisu na vrijeme primila vakcinu.

U saopštenju navode da se za djecu do sedam godina roditelji mogu javiti u Službu pedijatrije na broj telefona: 057/343 - 318, a preko sedam godina u Higijensko-epidemiološku službu na broj telefona 057/230 – 456.

Morbili su ozbiljna zarazna bolest. Na 20 oboljelih jedno će dobiti upalu pluća, a na 1.000 oboljelih jedno umire. Osim toga, oboljenje od morbila briše imunološko pamćenje za bolesti za koje su prethodno stekli imunitet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana