Poziv građanima Srpske i Srbije da prisustvuju Danu sjećanja u Donjoj Gradini

Srna
Poziv građanima Srpske i Srbije da prisustvuju Danu sjećanja u Donjoj Gradini

KOZARSKA DUBICA - Vlade Republike Srpske i Srbije pozvale su građane na obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini koje će biti održano u nedjelju, 23. aprila, u Spomen-području Donja Gradina u Kozarskoj Dubici.

U video-materijalu, vlade Srpske i Srbije uputile su poruku “Da se ne zaboravi” ispisanu na srpskom, jevrejskom i romskom jeziku.

“Naš život nas obavezuje da se sjetimo mrtvih, naša snaga da se sjetimo nemoćnih, naša sloboda lišenih slobode”, navedeno je u pozivu za obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini.

Obilježavanju Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina–genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac u nedjelju, 23. aprila, prisustvovaće veliki broj građana i učenika iz svih osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj i najviši zvaničnici Srpske i Srbije.

Republičkim odborom za obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina–genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini predsjedava predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Okupljanje učesnika u Donjoj Gradini planirano je od 9.30 do 10.00 časova.

Vijenci i cvijeće u pomen jasenovačkim žrtvama biće položeni u 10.00 časova u Spomen-području Donja Gradina, a parastos i pomen žrtvama, koji uključuje srpsku, jevrejsku i romsku molitvu, počeće u 10.30 časova.

Obilježavanje Dana sjećanja na jasenovačke žrtve počeće u 8.30 časova svetom arhijerejskom liturgijom u Crkvi svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici.

Prema podacima Spomen-područja Donja Gradina, u zloglasnom logoru Jasenovac tokom Drugog svjetskog rata stradalo je 700.000 žrtava ustaškog zločina, među kojima je život izgubilo 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista. U Jasenovcu je stradalo 20.000 djece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana