Povrijeđeni u saobraćajnim nezgodama edukuju srednjoškolce: Promili nisu adrenalin, već put ka tragediji

Milijana Latinović
Povrijeđeni u saobraćajnim nezgodama edukuju srednjoškolce: Promili nisu adrenalin, već put ka tragediji

BANjALUKA - Vožnja u pijanom stanju ili u automobilu sa vozačem koji je popio čašicu više nije šala, ni adrenalin, već siguran korak ka tragediji. I dok srednjoškolcima koji tek treba da sjednu za volan pričamo priče koje su nam preokrenule živote, učionicama odzvanja samo muk.

Tim riječima za “Glas Srpske” svoje priče počinju Bojan Šuvira i Dejan Trninić, učesnici u projektu “Kad se život preokrene”. Cilj projekta koji realizuje Agencija za bezbjednost saobraćaja RS jeste da dopru do što više učenika kako bi im skrenuli pažnju na opasnosti koje vrebaju u saobraćaju, posebno kada se vožnja “začini” kojom čašicom više.

- Nastradao sam kao suvozač. Imao sam 21 godinu. Vraćali smo se iz noćnog provoda nas četvorica, svi u vidno pijanom stanju. Vozač je divljao putem i prevrnuli smo se. Povrijedio sam vratni pršljen i ostao invalid - priča tridesetogodišnji Šuvira. U vrijeme kada je doživio nezgodu i on i njegovi drugari mislili su da je njihovo ponašanje zanimljivo, danas je svjestan da je bilo sve, samo ne zanimljivo.

- To je sekunda ka izgubljenom zdravlju i životu - kazao je Šuvira i dodao da srednjoškolci koji pažljivo slušaju, nakon što ispriča svoju priču, ostaju bez teksta.

Sa tek navršenih 19 godina i manje od godine vozačkog iskustva saobraćajnu nezgodu u kojoj je povrijedio kičmenu moždinu doživio je i Trninić.

-  Danas, 22 godine kasnije, nakon četiri operacije i četiri godine u invalidskim kolicima te dugotrajne rehabilitacije, i dalje snosim posljedice tog kobnog dana jer hodam uz pomoć štaka i ortopedskih pomagala - ispričao je Trninić. Reakcije iz škola u kojima je govorio o onome što mu se dogodilo su iznad očekivanja.

- Potpuno iskreno svjedočenje nekoga ko je bio njihovog uzrasta kada je sopstvenom krivicom izazvao saobraćajnu nezgodu nailazi na odlične reakcije, ne samo učenika već i profesora. Gotovo da nema sredine gdje se nisu desile nesreće sa tragičnim ishodima u kojima su akteri bili učenici i maturanti, a pojedini su tokom diskusije sami priznali da se neodgovorno ponašaju u saobraćaju, ali da će dobro razmisliti o posljedicama kada naredni put sjednu u automobil - kazao je Trninić.

Poštovanje ograničenja brzine, izbjegavanje vožnje pod dejstvom alkohola, vezanje pojasa, te izbjegavanje korišćenja mobilnog telefona u vožnji osnovna su pravila bezbjednosti u saobraćaju na koja apeluje i Nikola Torbica iz Agencije za bezbjednost saobraćaja RS.

- Cilj projekta je da edukujemo učenike završnih razreda srednje škole koji su na pragu polaganja vozačkog ispita. Osmislili smo to na način da pričamo o bezbjednosti u saobraćaju, ali su u fokusu osobe koje su u saobraćaju doživjele nezgodu  koja je za posljedicu ostavila invaliditet - rekao je Torbica naglasivši da tokom ovog i narednog polugodišta planiraju da održe predavanje u školama u 15 lokalnih zajednica.

Pijane naočare

Nikola Torbica je ispričao da na kraju svakog predavanja mladi imaju priliku da isprobaju pijane naočare.

- One simuliraju uticaj alkohola, prvenstveno na vid. Zadamo im neke zadatke, na primjer da uhvate olovku ili lopticu, međutim, sa tim naočarama mogu da reaguju brzo, ali ne i precizno - rekao je Torbica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana