Povratnici u Mostaru u strahu: Bačeni kamen udar na suživot

Miloš Vasiljević
Povratnici u Mostaru u strahu: Bačeni kamen udar na suživot

MOSTAR - Zabrinutost na licima mostarskih Srba ne jenjava ni tri dana nakon što je u naselju Bijelo Polje kamenovana kuća porodice Šantić, a nemile scene koje se dešavaju u posljednje vrijeme potvrđuju da srpski narod nije dobrodošao na vjekovno ognjište.

Napad na najradosniji hrišćanski praznik - Božić, prema riječima dobro upućenih, budi opravdanu sumnju da razlog leži u nacionalnoj osnovi.

Nemir među mještanima i dalje je prisutan, priča za “Glas Srpske” zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević te dodaje da je sve što ima srpski predznak odmah u problemu.

 - Nedopustivo je da bilo koji čovjek u BiH osjeća nesigurnost i strah u današnje vrijeme te da je izložen jednom takvom događaju, a još više boli jer napadi dolaze sa ognjišta. Tužno je da se to desilo na veliki praznik, a očigledno je da nije slučajno - rekao je Milivojević.

Prema njegovim riječima, u posljednje vrijeme svima su usta puna multietičnosti i multikulturalnosti, ali nažalost, kako kaže, slika grada, događaji i stvarno stanje pokazuju suprotno.

- Zato me i plaše te priče o zajedništvu, koje postaju licemjerstvo. Ovakvi primjeri pokazuju da ima i onih koji jedni drugima žele da naude - rekao je Milivojević.

Srpske povratnike u gradu na Neretvi ovakvi ispadi vraćaju u neka ružna vremena.

 - Strašno je da su ovakve poruke došla bilo kada, a ne tri decenije poslije nemilih događaja i malobrojni Srbi koji su se vratili na ovakav način dobijaju jasan signal da se u svom gradu i na ognjištu ne mogu osjećati sigurno - rekao je Milivojević.

Poražavajuće je što se nemile scene ponavljaju iz mjeseca u mjesec, a još gore je to što za vandalizam niko nikada, u najvećem hercegovačkom gradu nije odgovarao.

 - Zidovi grobalja ispisani su pogrdnim i zastrašujućim grafitima, uništavaju nam bogomolje, zvona i svjetla na crkvama gase, a sada smo došli i do toga da su se neki drznuli toliko da napadnu i na kuće i domove, privatnu imovinu, u ovom slučaju stare i nezaštićene osobe. Ne mogu vjerovati da neko može baciti ružnu misao, a pogotovo kamen na kuću starice, jer je i ona nečija majka, baba i sestra - rekao je Milivojević.

Paroh bjelopoljski Nebojša Radić rekao je za “Glas Srpske” da s obzirom na činjenicu da se napad desio na Božić, a ne na neki drugi dan, sumnjaju da je na nacionalnoj osnovi.

- Tu su tri srpske kuće Šantića u jednom dvorištu i u jednoj od njih živi stara baka koja je gotovo nepokretna i kamenom su razbili prozor - rekao je Radić, dodavši da su do sada tri puta obijali njegovu kuću, a isto toliko puta i crkvu.

Radić je još jednom sve ljude pozvao da se smire tenzije pa se pita da li je u pitanju možda i revolt zbog dešavanja u Srpskoj prethodnih dana, odnosno u Potočarima i Vlasenici.

 - Osuđujem i to što je uradio moj narod, zgrožavam se na to, jer ta naša braća ne misle dobro nama što živimo u FBiH - rekao je Radić.

Razočarenje

Prema riječima Nebojše Radića pravoslavni sveštenici u gradu na Neretvi propagiraju mir, a ujedno trude se da budu glavna karika i poveznica između Bošnjaka i Hrvata, najviše za vrijeme praznika. Ipak, ono što ga je najviše zaboljelo je reakcija tamošnjeg MUP-a koja je izostala.

- Policajci su samo došli, napravili kratak zapisnik, nisu radili ni uviđaj, niti su se potrudili da saslušaju komšije. To nas je razočaralo kao ljude koji žele dobro svima - rekao je Radić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana