Povezati obrazovni sistem sa tržištem rada

Srna
Foto: Ustupljena fotografija

Povezivanje obrazovanja sa tržištem rada jedan je od strateških ciljeva Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske koje je tome kontinuirano posvećeno, što potvrđuje i Strategija razvoja predškolskog osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja za period od 2022. do 2030. godine.

Iz resornog ministarstva saopšteno je da su na planu dualnog i obrazovanja učenika kod poslodavaca preduzeli brojne aktivnosti s ciljem promocije i unapređenja kvaliteta praktične nastave u školama i kod privrednih subjekata.

Podržano je i osnivanje regionalnih savjeta za obrazovanje i zapošljavanje s ciljem boljeg povezivanja srednjih škola, privrednih subjekata i lokalnih zajednica, kao i usklađivanje obrazovanja sa potrebama tržišta rada u saradnji sa Unijom udruženja poslodavaca, Privrednom komorom, Zanatsko-preduzetničkom komorom, odnosno privrednim subjektima Srpske.

U školskoj 2021/2022. godini je na tom planu ostvarena saradnja sa 1.063 privredna subjekta i 50 srednjih škola, dok je praktičnu nastavu kod poslodavaca pohađalo 3.616 učenika.

- Poređenja radi, 2019. godine saradnja je bila uspostavljena između 75 privrednih subjekata i 12 srednjih škola. Od 3.616 učenika koji pohađaju praktičnu nastavu kod poslodavca za njih 1.080 postoji iskazan interes privrednika za zapošljavanje nakon školovanja. Najveći interes iskazali su privredni subjekti kod kojih su zastupljene struke mašinstva i obrade metala, kao i oni koji se bave ugostiteljstvom i turizmom - navode iz resornog ministarstva.

Plaćenu učeničku praksu protekle školske godine imala su 342 učenika, rekla je resorni ministar Natalija Trivić.

Dualni sistem obrazovanja je dio sistema srednjeg stručnog i tehničkog obrazovanja kojim se, kroz teorije i vježbe u školi, te rad kod poslodavca, stiču znanja, vještine i kompetencije u skladu sa nastavnim planom i programom i standardima zanimanja,  prenosi RTRS.

Zakonom je predviđeno da se praktična nastava može realizovati kod poslodavca najmanje u obimu od 25 odsto od ukupnog obima časova praktične nastave.

Izuzetno, u jedinicama lokalne samouprave u kojima ne postoji mogućnost izvođenja prakse kod poslodavca ona se održava u kabinetima praktične nastave, školskim radionicama ili drugim objektima opremljenim u skladu sa odgovarajućim normativima.

Pravilnikom o načinu obrazovanja učenika kod poslodavca propisan je način obrazovanja učenika kod poslodavca, sadržaj ugovora između škole, poslodavca i učenika, odnosno roditelja učenika i druga pitanja od značaja za obrazovanje učenika kod poslodavca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana