Potvrđena zainteresovanost za jačanje saradnje u obrazovanju

Srna
Potvrđena zainteresovanost za jačanje saradnje u obrazovanju

BEOGRAD - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić i ministar prosvjete Srbije Branko Ružić su na sastanku u Beogradu još jednom nedvosmisleno potvrdili zainteresovanost za nastavak jačanja i unapređenja saradnje u oblasti obrazovanja.

Na sastanku održanom u zgradi parlamenta Srbije ministri su razgovarali o rezultatima dosadašnje saradnje i primjerima dobre prakse, s ciljem nastavka jačanja međusobnih odnosa i unapređenja saradnje između Srbije i Srpske, u skladu sa uspostavljenim specijalnim paralelnim odnosima iz 2006. godine i na osnovu svih do sada realizovanih aktivnosti, projekata i potpisanih sporazuma.

Stojičićeva je ocijenila da postoji uspješna saradnja, koja će u narednom periodu biti dodatno osnaživana - u najboljem interesu obrazovnih sistema u Republici Srpskoj i Srbiji, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete Srpske.

Ona je rekla da je zahvalna Vladi Srbije za finansijsku podršku za ulaganje u predškolske i školske ustanove.

Stojičićeva je istakla da postoji dobra saradnja i na nivou pedagoških zavoda Republike Srpske i Srbije, a posebno u oblasti usklađivanja nastavnih planova i programa iz predmeta od nacionalnog značaja.

Ona je navela da će se u narednom periodu zajedničke aktivnosti odnositi na razmjenu znanja i iskustava u vezi sa razvojem kvalitetne praktične nastave i dualnog obrazovanja za učenike srednjih stručnih škola, te razmjenu iskustava u vezi sa usklađivanjem obrazovanja sa tržištem rada.

Sagovornici su konstatovali da će radne grupe dva ministarstva u narednom periodu razmotriti sve teme dosadašnje i buduće saradnje u oblasti obrazovanja, a na sastanku je istaknuto a se saradnja dodatno može unaprijediti kroz izradu novog sporazuma o saradnji u oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg vaspitanja i obrazovanja i u oblasti obrazovanja odraslih.

Ružić je istakao važnost unapređenja saradnje u oblasti obrazovanja između Srbije i Republike Srpske, te dodao da je na sastanku razgovarano o mnogim zajedničkim temama, a jedna od njih je i unapređenje učeničkog i studentskog standarda, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete Srbije.

Govoreći o drugim zajedničkim temama, Ružić je istakao da se zajednički radilo na usklađivanju sadržaja programa nastave i učenja, kao i sadržajima udžbenika za predmete od posebnog nacionalnog interesa, kao što su Srpski jezik, Geografija i Istorija.

On je podvukao i značaj Centra za kulturu u Tršiću, u kojem su organizovane različite radionice i aktivnosti, u kojima su učestvovali učenici i studenti iz Republike Srpske.

Ružić je naveo da je u prethodnih 10 godina u Srbiji, kroz projekat "Obrazovanje za socijalnu inkluziju" izgrađeno, rekonstruisano, dograđeno i opremljeno ukupno 15 domova za smještaj učenika i studenata sa 3.082 nova mjesta.

On je naveo da je kroz program raspodjele investicionih sredstava iz budžeta Srbije u posljednje dvije godine u učeničke i studentske domove investirano oko 916 miliona dinara /oko 7,8 miliona evra/, kako bi bili poboljšani uslovi života i rada.

Ružić je istakao da će izgradnjom novih objekata u Studentskom gradu na Novom Beogradu biti proširen kapacitet za još 1.000 novih mjesta za smještaj studenta, te da će i u Nišu, završetkom izgradnje studentskog doma, biti dobijeno još 400 mjesta. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana