Potvrđena tri slučaja Afričke kuge svinja u Hercegovini

Srna
Potvrđena tri slučaja Afričke kuge svinja u Hercegovini

SARAJEVO - Afrička kuga potvrđena je kod tri svinje na dva gazdinstva u Zapadnohercegovačkom kantonu, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH.

Ispitivanje uzoraka koje je uzela Veterinarska stanica Posušje izvršeno je na Veterinarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Resorno federalno ministarstvo preduzelo je aktivnosti iz svoje nadležnosti, te dostavljene nalaze proslijedilo Kancelariji za veterinarstvo BiH.

O zarazi su obaviješteni kantonalni veterinarski inspektori i ministarstva, koji su pozvani da preduzmu povećane mjere nadzora i kontrole.

Iz federalnog Ministarstva apeluju da vlasnici farmi preduzmu zakonom predviđene mjere, kao i mjere koje će doprinijeti poboljšanju biobezbjednosnih uslova na farmama, te tako spriječe dalje širenje zaraze koja može proizvesti znatne gubitke u svinjogojstvu.

Afrička kuga svinja virusna je zarazna bolest domaćih i divljih svinja koja nije opasna za ljude i druge životinje, ne spada u zoonoze tako da se ni na koji način ne može prenijeti na čovjeka i ugroziti njegovo zdravlje. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana