Potrošači od Uredbe očekivali više: Da li je spas zamrzavanje cijena?

Danijela Bajić
Foto: Arhiva

BANjALUKA - Umjesto Uredbe o određivanju marže u prometu proizvoda, koja je u posljednja dva mjeseca u Srpskoj spriječila dalja poskupljenja, potrošači smatraju da bi trebalo da budu zamrznute cijene osnovnih životnih namirnica jer su, kako tvrde, trgovci našli način da zaobiđu ograničenja nadležnih.

Republički tržišni inspektori su od stupanja na snagu ove uredbe, koja važi do kraja mjeseca, u 100 kontrola cijena na više stotina proizvoda utvrdili nepravilnosti u 28 slučajeva, te trgovcima izrekli kazne u ukupnom iznosu od 280.000 maraka.

- Takođe, u navedenim kontrolama inspektori su u prodajnim objektima konstatovali i druge vrste nepravilnosti koje su se odnosile na izdavanje računa, vođenje poslovnih knjiga, evidencija i slično, te su po tom osnovu trgovcima izrečene i kazne u iznosu od 71.800 KM - kazali su u Inspektoratu. 

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić kazao je za “Glas Srpske” da će u narednim danima imati novi sastanak sa predstavnicima trgovačkih lanaca kako bi rezimirali sve ono što je o pitanju usklađivanja cijena urađeno i razmotrili nove prijedloge i ideje kako bi za naredni period našli najbolje moguće rješenje.

- Ono što je definitivno jeste da je inflacija, po podacima koje imamo, u stagnaciji tako da nije za očekivan neki nagli rast cijena sirovina, što znači da ne bi trebalo da dođe do novog poskupljenja u trgovinama - rekao je Šulić. Dodao je da će pratiti stanje na tržištu i ako dođe do poremećaja, Vlada će na najbolji način odgovoriti. 

- Vjerovatno ćemo u julu imati proširenje liste proizvoda u okviru kampanje “Društveno odgovorni” - istakao je Šulić i dodao da su druge zemlje u svijetu krenule sa ukidanjem sličnih kampanja, koje su za cilj imale smanjivanje inflatornih udara na građane. 
Po ugledu na Srpsku, koja je prva pokrenula kampanju “Društveno odgovorni”, to su uradile i zemlje u regionu. 

- Možemo biti ponosni što je ministarstvo zajedno sa Vladom RS na vrijeme reagovalo i u startu imalo odgovor na inflatorne udare kako bismo zaštitili građane - istakao je Šulić.

Izvršna direktorica Udruženja građana “ToPeeR” Doboj Snežana Šešlija istakla je da po uredbi bilo proizvoda na koje je smanjena marža, ali to nije roba koja je socijalno ugroženim stanovnicima potrebna. 

- Gotovo nijedan trgovac nije poštovao odluku nadležnih. Na razne načine su se dovijali kako bi bili u plusu. Navodno, nabavna cijena je u međuvremenu skočila, pa su mnogi sve vratili na staro. Jednostavno, uredba nije dala efekat kakav smo očekivali. Hitno bi trebalo donijeti sistemske mjere koje bi ograničile cijenu, a ne maržu posebno kada je u pitanju dječija hrana - kazala je Šešlija. 

Značajne promjene nije zapazila ni izvršna direktorica Udruženja građana “Oaza” Trebinje Nedeljka - Neška Ilić. 

Ona kaže da uredbe ne piju vode, bar potrošači to nisu osjetili. 

- Primjera radi, Uredbom o cijeni osnovnog hljeba tip 500 građani ništa nisu dobili, jer pekari više neće da ga proizvode. Od 500 proizvoda, na prste jedne ruke se mogu nabrojati oni koji su zbog uredbe jeftiniji za fening, dva ili pet - kazala je Ilićeva. 

PRIJEDLOZI

Predsjednik udruženja “Reakcija” Dušan Srdić kazao je da podržava sve aktivnosti kojima je cilj zaštita potrošača.

- Da je kampanja “Društveno odgovorni”, kojoj se odazvao veliki broj trgovaca, ali i lokalnih proizvođača, imala efekta, svjedoči nedostatak upravo tih proizvoda na rafovima. U tu aktivnost nisu bili uključeni pekarski proizvodi i svježe meso, koje mi svakodnevno konzumiramo - kazao je Srdić. Dodao je da se novom uredbom pokušava stabilizovati dalji poremećaj na tržištu.

- Predlagali smo i druga rješenja, poput smanjenja akciza na gorivo, diferencijalne stope PDV-a, zamrzavanja cijena određenih proizvoda. Nažalost, ova rješenja nisu sprovedena - istakao je Srdić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana